Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Ozbrojenci spustili paľbu na ľudí pred kostolom: Deväť mŕtvych, medzi nimi aj útočník

Útok má deväť obetí Zobraziť galériu (4)
Útok má deväť obetí (Zdroj: TASR/AP)

KÁHIRA - Najmenej deväť ľudí zahynulo pri útoku na koptský kostol, ku ktorému došlo v piatok v južnej časti egyptskej metropoly Káhira. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie egyptského ministerstva zdravotníctva.

Hovorca ministerstva zdravotníctva uviedol, že dvaja ozbrojenci na motocykloch spustili paľbu na ľudí pred kostolom sv. Menasa, pričom usmrtili ôsmich civilistov a jedného z príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí kostol strážili. Pri následnej prestrelke prišiel o život aj jeden z útočníkov. Druhý podľa egyptského ministerstva vnútra z miesta činu unikol a prenasleduje ho polícia.

Útok má deväť obetí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Hovorca koptskej pravoslávnej cirkvi vo vyhlásení uviedol, že pri útoku na kostol zahynulo šesť ľudí vrátane piatich veriacich a jedného policajta. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že v tej istej káhirskej štvrti došlo aj k útoku na bližšie nešpecifikovaný obchod, pri ktorom zahynuli dvaja koptskí kresťania.

Útok má deväť obetí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Egypt pred vianočnými a novoročnými sviatkami posilnil ochranu verejných priestranstiev a aj kostolov menšiny koptských kresťanov, ktoré sa od vlaňajška stali opakovane terčmi útokov extrémistov s tragickými následkami.

Vlani v decembri prišlo pri samovražednom útoku na kostol nadväzujúci na hlavnú katedrálu v Káhire o život 25 osôb. V apríli počas Kvetnej nedele zahynulo pri dvojitom samovražednom útoku na koptské kostoly 47 ľudí. V dôsledku tohto incidentu vyhlásili v Egypt výnimočný stav.

Útok má deväť obetí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

V máji útočili militanti na autobus s koptskými veriacimi smerujúcimi do kláštora v južnom Egypte a zabili 28 z nich. Koptská pravoslávna cirkev je najväčšou kresťanskou cirkvou v Egypte. Jej najvyšší predstaviteľ sa tituluje ako alexandrijský pápež a patriarcha celej Afriky; od roku 2012 je ním Teodor II. (uvádzaný aj ako Tawadros II.). V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny.

Viac o téme: Kostolútok Egypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu