Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Celý ostrov Sumatra v strachu: Sopka Sinabung opäť vychrlila popol a sopečný plyn

Sopka Sinabung
Sopka Sinabung (Zdroj: SITA/AP Photo/Endro Rusharyanto)

JAKARTA - Sopka Sinabung na indonézskom ostrove Sumatra vychrlila v stredu horúci plyn, ktorý sa dostal až do vzdialenosti štyroch kilometrov od krátera. Erupciu sprevádzal aj mrak vulkanického popola, píše agentúra DPA.

Tzv. pyroklastický prúd, teda rýchlo pohybujúce sa úlomky skál a horúci plyn, doposiaľ nespôsobili nijaké zranenia, povedal Sutopo Purwo Nugroho, hovorca úradu pre zmierňovanie následkov prírodných pohrôm. "Padajúci sopečný popol však znepríjemnil život mnohým dedinčanom, ktorí žijú v blízkosti sopky Sinabung," uviedol Nugroho.

Stratovulkán Sinabung (2460 m) je aktívny od konca roku 2013. Jeho prerušované erupcie si vyžiadali vysídlenie tisícov ľudí. Od júna 2015 v súvislosti s činnosťou tohto vulkánu vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy. Začiatkom roka 2014 séria erupcií tejto sopky po sebe zanechala 16 obetí.

Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení (až 90 percent všetkých zemetrasení) a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu. V krajine sa nachádza približne 130 aktívnych sopiek. Ohnivý kruh je ohraničený oceánskymi priekopami, ostrovnými oblúkmi a sopečnými pohoriami.

Viac o téme: SopkaIndonéziaSumatraSinabung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu