Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdogan s vážnym obvinením: Sýrskeho prezidenta Asada označil za teroristu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Emrah Yorulmaz/Pool Photo via AP)

ISTANBUL - Spolupráca so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom nie je možná, vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a lídra susednej krajiny označil za "teroristu".

Erdogan počas návštevy Tuniska obvinil Asada z krviprelievania v Sýrii. "Ako by sme mohli počítať do budúcnosti so sýrskym lídrom, ktorý zabil takmer milión svojich obyvateľov?" citovala Erdogana agentúra AP. Na tlačovej konferencii s tuniským prezidentom Bádžím Káidom Sabsím nazval turecký líder Asada "teroristom, ktorý sa zapojil do štátneho terorizmu" a nemal by byť súčasťou povojnovej budúcnosti Sýrie.

Turecko je dlhoročným podporovateľom sýrskej opozície a povstalcov, ale tiež spolupracuje s Ruskom a Iránom, dvoma hlavnými podporovateľmi Asada, v procese stabilizácie vojnou zničenej krajiny, pripomína agentúra DPA. Erdogan a Sabsí tiež uviedli, že ich krajiny nikdy neakceptujú zmeny ohľadom historickému statusu Jeruzalema po tom, ako prezident USA Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

"Jeruzalem je pre nás červená čiara. Akékoľvek kroky voči historickému statusu a posvätnosti Jeruzalema sú neprijateľné," uviedol turecký líder a dodal, že jeho krajina sa bude usilovať o medzinárodné uznanie palestínskeho štátu a bude sa snažiť získať podporu Európskej únie.

Turecký prezident Erdogan podporuje terorizmus, odkazuje Sýria

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podporuje terorizmus a nesie "hlavnú zodpovednosť za krviprelievanie v Sýrii". Vyhlásilo to v stredu sýrske ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako Erdogan označil sýrskeho prezidenta Bašára Asada za "teroristu", ktorý by nemal byť súčasťou povojnovej budúcnosti Sýrie.

Podľa sýrskeho ministerstva Erdogan poskytol "nekonečnú podporu" všetkým druhom "teroristických skupín". Sýrska vláda označuje za teroristov všetkých tých, ktorí pozdvihli proti nej zbrane, vrátane hlavných opozičných skupín, pripomína agentúra AP.

Sýrska štátna agentúra SANA citovala zdroj z rezortu diplomacie, podľa ktorého Erdogan zmenil Turecko na "obrovskú väznicu" a potláča médiá. Turecko by taktiež malo prestať so zasahovaním do záležitostí iných štátov, uviedol zdroj.

Erdogan počas návštevy Tuniska obvinil Asada z krviprelievania v Sýrii. "Ako by sme mohli počítať do budúcnosti so sýrskym lídrom, ktorý zabil takmer milión svojich obyvateľov?" citovala Erdogana agentúra AP. Na tlačovej konferencii nazval turecký líder Asada "teroristom, ktorý sa zapojil do štátneho terorizmu" a nemal by byť súčasťou povojnovej budúcnosti Sýrie.

Turecko je dlhoročným podporovateľom sýrskej opozície a povstalcov, ale tiež spolupracuje s Ruskom a Iránom, dvoma hlavnými podporovateľmi Asada, v procese stabilizácie vojnou zničenej krajiny, pripomína agentúra DPA.

Viac o téme: TeroristaObvinenie TureckoSýriaRecep Tayyip ErdoganBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu