Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová a Macron sa zhodli, boje na východe Ukrajiny musia skončiť

Angela Markelová a Emmanuel Macron
Angela Markelová a Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzvali v sobotu znepriatelené strany na východe Ukrajiny na dodržiavanie mierových dohôd z Minska. Ich súčasťou je stiahnutie ťažkých zbraní, ako sú tanky alebo protilietadlové raketové systémy z frontových línií, ako aj výmena vojnových zajatcov.

"Iná alternatíva ako výlučne mierové riešenie tohto konfliktu neexistuje," uvádza sa podľa agentúry AP v spoločnom vyhlásení nemeckej kancelárky a francúzskeho prezidenta. Merkelová a Macron apelovali na ukrajinské vládne sily a proruských separatistov, aby si splnili svoje záväzky a čo najskôr uviedli do praxe dohody, ktoré podpísali na zmiernenie utrpenia civilného obyvateľstva.

Obaja politici zároveň privítali dohodu trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny o výmene 380 zajatcov na oboch stranách kontaktnej línie. V kontaktnej skupine sú zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Od sobotňajšej polnoci kyjevského času vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré má trvať počas vianočných a novoročných sviatkov. Podľa proruských separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike však ukrajinská strana ostreľovala ich pozície pri mestách Jasynuvata a Horlivka. Na fronte v susednej Luhanskej ľudovej republike bol zatiaľ pokoj.

Ojedinelé narušenie "vianočné prímeria" hlásil podľa televízie 112 Ukrajina aj štáb ukrajinskej tzv. protiteroristickej operácie (ATO).

Ozbrojený konflikt na východnej Ukrajine vypukol krátko po ruskej anexii Krymského polostrova, ku ktorej došlo v marci 2014. Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si vyžiadali dosiaľ približne 10.000 ľudských životov.

Viac o téme: Angela MarkelováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu