Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri Filipínach sa potopil trajekt: Na palube bolo 251 ľudí, skoro stovka nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/PA via AP)

MANILA - Na východnom pobreží Filipín sa prevrátil trajekt s 251 ľuďmi na palube, zahynuli pri tom najmenej štyri osoby a 88 zostáva nezvestných. Z mora sa už podarilo vytiahnuť viac ako 160 pasažierov, prácu záchranárov však komplikuje nepriaznivé počasie. Príčinou nehody sú podľa pobrežnej stráže silné vlny a rozbúrené more. Do záchrannej akcie sú okrem ich jednotiek zapojené aj miestne lode rybárov a vojenské plavidlá a vrtuľníky.

"Máme hlásenia o obetiach, no doposiaľ sme ich presný počet neboli schopní potvrdiť," vyhlásil podľa agentúry DPA hovorca filipínskej pobrežnej stráže Armand Balilo. "Momentálne sa snažíme ubezpečiť, že všetci zachránení sú v dobrom zdravotnom stave," uviedol a dodal, že počet nezvestných tiež nie je známy.

Podľa Balila sa trajekt menom Mercraft 3 začal potápať v búrlivých vodách medzi mestom Infanta, ktoré sa nachádza vo filipínskej provincii Quezon, a jeho konečnou zastávkou - ostrovom Polillo. Do pátrania po nezvestných je zapojených šesť plavidiel. Pri záchranných akciách spolupracuje aj tamojšia armáda. Podľa hovorcu pobrežnej stráže je možné, že na pomoc vyšlú aj vzdušné a námorné sily.

Plavidlá musia v dôsledku tropickej búrky Kai-Tak prekonávať veľmi náročné podmienky. Podľa informácií DPA táto búrka spôsobila v centrálnej časti Filipín zosuvy pôdy, ktoré si vyžiadali už viac než 40 obetí.

Podľa miestnej rozhlasovej stanice pri nehode zahynuli najmenej traja ľudia, napísala agentúra Reuters. Presný počet obetí ale zatiaľ nie je známy, uviedol hovorca pobrežnej stráže Armand Balilo.

Na pátracie a záchranné akcie do vôd neďaleko filipínskeho mesta Real, ktoré sa nachádza 62 kilometrov východne od Manily - hlavného mesta ostrovného štátu, už vyslali záchranné tímy. Prácu záchranárom komplikuje zlé počasie a veľké vlny.

Viac o téme: LoďTrajektFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu