Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Nemecku zadržali stúpenca Daeš: Chcel zrážať ľudí pri klzisku, chýbal kúsok k tragédii

Vianočné klzisko v Karlsruhe
Vianočné klzisko v Karlsruhe (Zdroj: Twitter/TerrorToday)

KARLSRUHE - Nemecká polícia zadržala v Karlsruhe 29-ročného muža, ktorý je dôvodne podozrivý z prípravy teroristického útoku a zrejme patrí medzi stúpencov Daeš. O stredajšom zadržaní informoval generálny prokurátor.

Dasbar W., ktorý je rodákom z Nemecka, podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov zvažoval útok motorovým vozidlom na okolie ľadových plôch na námestí Schlossplatz v Karlsruhe. Od augusta 2017 zbieral informácie o dejisku plánovaného útoku, od septembra sa márne pokúšal o získanie pracovného miesta vodiča v niektorej z kuriérskych spoločností.

Podozrivého by vo štvrtok mali predviesť pred vyšetrovacieho sudcu Spolkového súdneho dvora, píše tlačová agentúra DPA. Príslušníci policajného útvaru osobitého určenia v stredu prehľadali byt podozrivého, ktorý zrejme nielen podporoval, ale patril v minulosti medzi členov Daeš.

Zadržaný je podozrivý z výroby propagandistických videí a ich zverejnenia na rôznych internetových platformách. V rámci chatovania podľa názoru generálneho prokurátora motivoval iné osoby v duchu ideológie Daeš. Muž cestoval v rokoch 2015 a 2016 Irak a pripojil sa tam k džihádistom, aby absolvoval u nich aj výcvik a hľadal potenciálne terče pre útoky.

Viac o téme: Teroristaútok KarlsruheDaešDasbar W.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu