Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúca správa: Grécka polícia zmarila atentát na tureckého prezidenta

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Emrah Yorulmaz/Pool Photo via AP)

ATÉNY - Gréckej polícii sa - podľa informácií tamojších i tureckých médií - podarilo zmariť atentát na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa mal uskutočniť počas jeho nedávnej návštevy Grécka (7.-8. decembra).

Útok na konvoj hlavy tureckého štátu pripravovali podľa všetkého ľavicoví extrémisti z Revolučnej ľudovej oslobodeneckej strany-Frontu (DHKP-C), a to v uliciach Atén. Presné miesto plánovaného útoku na terč, označovaný v dokumentoch atentátnikov za "Škorpióna", nie je známy. Mali byť však pri ňom - podľa informácií denníka To Vima a servera GreekReporter - použité ručné granáty, ale aj raketomety a zápalné zmesi, po ktorých sa teraz pátra. Navyše mal úspešnosť atentátu - popri deviatich aktéroch - garantovať ešte jeden "poisťovateľ".

Grécke bezpečnostné orgány a justičné zdroje informovali ešte na sklonku novembra o zadržaní ôsmich mužov a jednej ženy a následnom uvalení väzby na nich pre podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení, nelegálneho vlastnenia zbraní a munície, falšovania dokumentov a kladenia odporu voči štátnej moci,

Všetkých zadržali iba niekoľko dní pred Erdoganovou návštevou Grécka v jeho metropole Aténach. Grécka polícia našla pri domových prehliadkach bydlísk podozrivých trhaviny, pištoľ a rozbušku. Historické napätie medzi Gréckom a Tureckom, ktoré priviedlo tieto krajiny od 70. rokov 20. storočia už trikrát na pokraj vojnového konfliktu, stále pretrváva. Okrem územných sporov sa Atény s Ankarou prú aj ohľadne moslimskej menšiny na severovýchode Grécka a pokračujúcej prítomnosti tureckých vojakov na severe Cypru. Erdogan navštívil Grécko ako prvý turecký prezident po 65 rokoch.

Viac o téme: GréckoRecep Tayyip ErdoganPokus o atentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu