Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká politická kríza napísala ďalší diel: Babiš stále nemá dôvod na radosť

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Po tom, ako nová česká vláda v pondelok predstavila svoje programové vyhlásenie, spustil v utorok český premiér Andrej Babiš rokovania s ostatnými politickými subjektmi, v rámci ktorých hľadá podporu pre svoju menšinovú vládu. Občianskych demokratov ani ľudovcov Babiš podľa spravodajského servera televízie NOVA nepresvedčil.

Babiš sa v utorok ako s prvou stretol s ODS. Strana mu zopakovala, že jednofarebnú menšinovú vládu hnutia ANO nepodporí. Zo stretnutia so zástupcami KDU-ČSL odchádzal Babiš nespokojný. Ľudovci na rozdiel od OSD trvajú na tom, že nepodporia žiadnu vládu, v ktorej by bol Babiš.

"Myslím si, že sa vo všetkom líšime. KDU-ČSL má stále rovnaké stanovisko, ich predstava je, hlavne aby vo vláde nebol Babiš," povedal premiér po rokovaní novinárom. Debata o navrhnutom programovom vyhlásení menšinovej vlády sa podľa neho vôbec nekonala. "Tam je zásadne iný názor na to, aká má byť vláda a kto v nej má sedieť," povedal. Zopakoval tiež, že nechce vládnuť s KSČM a s hnutím SPD.

To, že bude musieť Babiš hľadať podporu inde, potvrdil po rokovaní s ANO aj predseda ODS Peter Fiala. ODS podľa neho menšinovú vládu nepodporí z troch dôvodov. "Sme presvedčení, že sme nedostali mandát našich voličov, aby sme podporovali vládu hnutia ANO," povedal Fiala po rokovaní na krátkom brífingu s Babišom. Menšinová vláda je podľa nich možnosťou poslednou, a nie prvou. Strana tiež nesúhlasí ani s niektorými bodmi programu vlády.

V stredu má český premiér na programe rokovania so zástupcami ČSSD, STAN i komunistov. Vo štvrtok bude Babiš rokovať s Pirátmi, SPD a TOP 09, doplnil spravodajský portál Novinky.cz. Česká novovzniknutá vláda v 30-stranovom dokumente sľubuje napríklad dôchodkovú reformu, zrušenie superhrubej mzdy či zníženie sadzby z hrubej mzdy na 19 percent.

Viac o téme: Andrej BabišODS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu