Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kurz Bitcoinu naďalej trhá rekordy: Blíži sa k hranici 20-tisíc dolárov

Bitcoin trhá rekordy.
Bitcoin trhá rekordy. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Spoločnosť CME Group, najväčšia svetová burza pre termínované kontrakty, začala v nedeľu (17.12.) obchodovanie s termínovanými kontraktmi na bitcoiny v snahe vyťažiť z rastúceho dopytu po digitálnej mene.

Bitcoinové kontrakty CME otvorili obchodovanie na úrovni 20.650 USD, čo bola zatiaľ ich najvyššia cena. V priebehu obchodovania v noci z nedele na pondelok sa cena kontraktov nakrátko znížila na 19.315 USD, čo jej ich doterajšie minimum.

Nové kontrakty sa na burze CME aktuálne predávajú za 19.480 USD. Na porovnanie, týždeň staré kontrakty, ktoré predáva chicagská burza Chicago Board Options Exchange (CBOE), sa naposledy obchodovali na úrovni 19.500 USD. Ich cena za jeden deň klesla o 7,7 %.

Virtuálna mena bitcoin si nedávno na burze Bitstamp pripísala stratu. Jej kurz klesol o 1,9 % na 18.818,82 USD.

Uvedenie termínových kontraktov na bitcoiny na burzy je považované za významný krok na ceste k legitímnosti digitálnej meny, ktorý by mal uľahčiť vstup veľkých inštitucionálnych investorov do týchto obchodov.

Kryptomena bitcoin vznikla v roku 2009. Vytvára ju sieť počítačov so špeciálnym softvérom, ktoré "ťažia" bitcoiny. Táto kryptomena nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky.

Minulý týždeň začala spoločnosť CBOE ako prvá obchodovať s termínovanými kontraktmi na bitcoiny. Ich ceny po debute vzrástli o takmer 20 % a v prvý deň obchodovania sa predalo 4127 týchto kontraktov.

Viac o téme: Bitcoin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu