Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bizarný zákaz Donalda Trumpa: V zdravotníctve sa nesmú používať TIETO slová

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Vedúci predstavitelia zdravotníckeho sektora USA sú znepokojení správami o tom, že úradníkom najvyššej verejnej zdravotníckej agentúry v krajine bolo povedané, aby v oficiálnych rozpočtových dokumentoch nepoužívali slová ako "plod" (fetus), "transrodový" (transgender) alebo "založený na vedeckých dôkazoch" (science-based). Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Zdravotní experti tak reagovali na článok uverejnený denníkom Washingtone Post, podľa ktorého bol tento zákaz vydaný Trumpovou administratívou na stretnutí vedúcich predstaviteľov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Anonymný zdroj denníku povedal, že zamestnanci CDC pracujúci na rozpočte inštitúcie nemajú v dokumentoch týkajúcich sa rozpočtu na budúce obdobie používať sedem slov a fráz.

Okrem vyššie spomínaných sú to tieto slová a slovné spojenia: "zraniteľný" (vulnerable), "diversity" (rozmanitosť), "nárok" (entitlement) a "založený na dôkazoch" (evidence-based). Úradník CDC potvrdil v sobotu nedávne stretnutie, na ktorom úradníci dostali spätnú väzbu, aby prehodnotili jazyk, ktorý používajú v rozpočtových dokumentoch.

Viac o téme: ZdravotníctvoSpojené štátyDonal TrumpZákaz používania slov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu