Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vznik rakúskej vlády na spadnutie: Kurz a Strache predstavili koaličnú dohodu prezidentovi

Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache predstavili v sobotu výsledky dosiahnutej koaličnej dohody spolkovému prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi Zobraziť galériu (3)
Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache predstavili v sobotu výsledky dosiahnutej koaličnej dohody spolkovému prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz a líder Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache predstavili v sobotu výsledky dosiahnutej koaličnej dohody spolkovému prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi, informovala agentúra AP.

Rakúski ľudovci z ÖVP a slobodní z FPÖ sa v piatok večer dohodli na spolupráci v spolkovej vláde na nasledujúcich päť rokov a uzavreli koaličné rokovania. Na základe dohody dosiahnutej medzi ÖVP a FPÖ bude Kurz novým rakúskym spolkovým kancelárom a Heinz-Christian Strache vicekancelárom. 

Sebastian Kurz a Heinz-Christian
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

"Máme dobrý a veľmi silný tím," zhodnotil pred stretnutím s hlavou štátu Kurz. Všetci sa zhodli na tom, že "je v záujme Rakúska, aby zostalo v centre silnej Európskej únie a aktívne sa podieľalo na budúcom vývoji Európskej únie", povedal prezident po stretnutí s budúcim kancelárom a vicekancelárom.

ÖVP a FPÖ uzavreli v piatok večer vo Viedni koaličné rokovania. Vyjednávači oboch strán sa dohodli na texte koaličnej dohody, upravujúcej ich spoločné vládnutie na obdobie nasledujúcich piatich rokov. Členovia novej rakúskej spolkovej vlády, ktorú povedie líder ľudovcov, doterajší šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz, zložia ústavou predpísaný sľub do rúk spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena v pondelok 18. decembra.

Sebastian Kurz a Heinz-Christian
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Viac o téme: Heinz-Christian StracheSebastian KurzAlexander Van der Bellen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu