Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prípad, ktorý polarizuje Ameriku: Pre jedných hrdinka, pre iných vlastizradkyňa

Chelsea Manningová Zobraziť galériu (4)
Chelsea Manningová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Chelsea Manningová ešte ako vojak Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádne a diplomatické dokumenty, za čo bola v roku 2010 zatknutá a o tri roky neskôr odsúdená na 35 rokov väzenia.

Trest jej pred odchodom z úradu bývalý prezident Barack Obama skrátil na pätinu a tento rok v máji bola prepustená. Vo väzení Manningová, ktorá 17. decembra oslávi tridsiate narodeniny, podstúpila zmenu pohlavia a teraz sa venuje obhajobe práv transgenderových osôb.

Osamelý analytik bez priateľov

Narodila sa ako Bradley Manning 17. decembra 1987 v meste Crescent v Oklahome. Jeho otec bol svojho času analytikom v armáde. Ako dieťa bol údajne nadpriemerne inteligentný a väčšinu času trávil u otcovho počítača. Po rozvode rodičov odišiel s matkou do jej rodného Walesu. V novom prostredí ale introvert drobného vzrastu a s dievčenskými črtami príliš nezapadol. Po návrate do USA v roku 2005 sa živil ako programátor.

Na jeseň roku 2007 vstúpil do armády a slúžil ako analytik v druhej brigáde 10. horskej divízie na základni USA v Bagdade. Už počas výcviku sa vraj u Manninga začali prejavovať psychické problémy, analytikov však bolo v armáde nedostatok. Jeho právnici ho na súde vykresľovali ako osamelého homosexuála, ktorý v jednotke nemal priateľov. Niekoľko lekárov dospelo k názoru, že trpí úzkosťou vyvolanou nevyjasnenosťou pohlavia. Žil s pocitom, že je ženou v mužskom tele.

Bradley Manning
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V roku 2010 vypukol obrovský škandál. Ešte ako Manning sa Chelsea priznala, že na prelome rokov 2009 a 2010 odovzdala serveru Wikileaks 470 000 bojových hlásení z irackej a afganskej vojny, 250 000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničia, niekoľko videí z bojísk a ďalšie citlivé dokumenty, ktoré získala ako spravodajský analytik armády v Iraku.

Informácie si stiahla z vojenskej siete. Medzi materiálmi boli údaje o vojenských operáciách v Afganistane a v Iraku, vrátane napríklad videa z roku 2007, na ktorom je zachytené, ako americkí vojaci z vrtuľníka omylom strieľajú na civilné vozidlo, v ktorom zabili 11 ľudí vrátane reportérov agentúry Reuters.

Chcel poukázať na vojnové zločiny

Manningovým cieľom bolo podľa obhajoby informovať verejnosť v USA o problematických veciach, ktoré sa dejú bez jej vedomia. Za motív svojho činu Manning označil snahu ukázať na „americké vojnové zločiny a nečestnú diplomaciu".

Vojak údajne neveril, že by prezradené dokumenty mohli ohroziť americkú bezpečnosť či jednotky v Afganistane a Iraku. Prevádzkovateľ servera Wikileaks Julian Assange, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, identitu zdroja neprezradil.

K svojmu dolapeniu koncom mája 2010 prispel Manning sám, keď sa počas chatovania na internete zveril počítačovému hackerovi Adrianovi Lamovi. Ten sa ako informátor obrátil na Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a v roku 2010 bol Manning zatknutý.

Bradley Manning
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Slávychtivý zradca?

Prokurátori popísali Manninga ako anarchistického hackera a slávychtivého zradcu, ktorý bezhlavo rozhlásil tajné informácie, ktoré prisahal chrániť. Niektoré z nich sa pravdepodobne dostali na stôl teroristu Usámu bin Ládina, než ho v roku 2011 v Pakistane zabilo americké komando.

Ešte ako americký vojak Bradley Manning bola Manningová pred zmenou pohlavia odsúdená v auguste 2013 na 35 rokov väzenia. Celkom bola obvinená z dvadsiatky trestných činov, ktoré zahŕňajú okrem špionáže tiež napríklad krádež, počítačový podvod alebo porušenie vojenských poriadkov.

Hrozilo jej až 90 rokov

V prípade najväčšieho úniku tajných informácií v dejinách USA ale súd zároveň Manningovú zbavil obvinenia z napomáhania nepriateľovi, za ktoré hrozilo doživotie. Hrozil jej trest až 90 rokov väzenia, prokuratúra žiadala najmenej 60 rokov. Tento rok v januári odchádzajúci prezident Barack Obama trest zmiernil na pätinu a v máji bola prepustená. Vo väzení strávila takmer sedem rokov.

Vo februári 2015 americké úrady Manningovej hormonálnu liečbu povolili za účelom zmeny pohlavia. V tej dobe hovorili lekárski experti o možných samovražedných sklonoch v prípade, že by liečbu a zmenu pohlavia odsúdencovi väznice nepovolili.

Prednáša na univerzitách

Vlani v júli a novembri sa Manningová podľa svojich advokátov pokúsila vo väzení o samovraždu a následne bola umiestnená do nemocnice. Manningová už v minulosti spísala žiadosť o milosť, za jej prepustenie bojovala takisto medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International.

Chelsea Manningová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Photo by Andy Kropa/Invision/AP)

Teraz sa Manningová venuje obhajobe práv transgenderových osôb a o tejto téme prednáša aj na univerzitách a rôznych konferenciách. Pozornosť vzbudili jej fotografie v septembrovom čísle časopise Vogue, na ktorých zapózovala v plavkách slávnej fotografke Annie Leibovitzovej.

Viac o téme: WikiLeaksBradley ManningTrangenderChelsea Manningová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu