Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdé obvinenia Moskvy: Američania klamú, cvičia teroristov z Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - Záväzok, ktorí Američania vraj nedodržiavajú. Americkí inštruktori cvičia v Sýrii militantov Daeš a vytvárajú tzv. Novú sýrsku armádu, ktorú vyšlú bojovať proti vládnym silám na juh krajiny, vyhlásilo v sobotu ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii.

Podľa neho výcvik militantov prebieha pri utečeneckom tábore, ktorý sa nachádza zhruba 20 kilometrov severovýchodne od mesta Šaddáda v provincii Hasaka na severovýchode Sýrie.

„Napriek vyhláseniam americkej strany o bezpodmienečnom záväzku k zničeniu teroristickej organizácie Daeš medzinárodná koalícia naďalej spolupracuje so zvyškami teroristov na území Sýrie. Pod vedením amerických inštruktorov z veliteľstva špeciálnych operácií sa z izolovaných skupín militantov vo výcvikovom stredisku v blízkosti utečeneckého tábora vytvárajú nové ozbrojené skupiny nazvané 'Nová sýrska armáda'. Podľa výpovedí utečencov, ktorí sa vrátili do svojich domovov, americkí inštruktori tvrdili, že po ukončení výcviku budú novovytvorené útvary presunuté na juh Sýrie, aby tam bojovali proti sýrskym vládnym jednotkám," uvádza sa v správe Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii, z ktorej citovala agentúra TASS.

Podľa ruského centra „medzinárodná koalícia" už viac ako šesť mesiacov využíva zmienený utečenecký tábor - prichádzali do neho členovia teroristických skupín Islamský štát a Front an-Nusra, ktoré zničili sýrske vládne sily.

„V súčasnosti sa v oblasti tábora nachádza približne 750 militantov, ktorí prišli z Rakky, Dajr az-Zauru, Búkamálu a z oblastí východne od rieky Eufrat. Hlavným pilierom útvaru je vyše 400 bojovníkov Islamského štátu, ktorí v októbri s podporou USA utiekli v konvoji z Rakky," dodalo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii.

Viac o téme: SýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu