Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Indonéziu zasiahlo silné zemetrasenie: Hlásia mŕtvych, varovanie pred cunami

Mnohé mestá museli evakuovať. Zobraziť galériu (3)
Mnohé mestá museli evakuovať. (Zdroj: SITA/AP)

JAKARTA - Najmenej jedného mŕtveho a päť zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré dnes zasiahlo najľudnatejší indonézsky ostrov Jáva. Otrasy boli cítiť v metropole Jakarte, ale aj v rade ďalších miest a obcí, niekde je hlásené zrútenie budov. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa americkej geologickej služby USGS zemetrasenie dosiahlo intenzitu 6,5 stupňa a jeho ohnisko sa nachádzalo v hĺbke 91 kilometrov. Úrady následne vydali varovanie pred vlnou cunami, ktorá by mohla zasiahnuť časti jávskeho pobrežia. Obyvatelia vystrašení mocnými otrasmi vybiehali na mnohých miestach v panike z budov a indonézska televízia vysielala zábery zachytávajúce hustú dopravu na cestách spôsobenú útekom ľudí z pobrežných oblastí.

Hovorca úradu pre likvidáciu následkov živelných katastrof podľa AP uviedol, že jedinou obeťou je 62-ročný muž, ktorý zahynul pri zrútení jeho domu na západe Jávy. V meste Tasikmalaya v oblasti a v niekoľkých okresoch tejto časti krajiny sa podľa neho zrútili domy. V Jakarte boli otrasy cítiť 20 sekúnd, dodal.

Indonézia leží vo vysoko seizmicky aktívnej tichomorskej oblasti. Zemetrasenia presahujúce intenzitu šiestich stupňov tam nie sú nijako vzácne.

Viac o téme: IndonéziaJawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu