Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimoriadna situácia v Británii: Brexit v ohrození! Rozhodnutie, ktoré môže paralyzovať rozchod

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

LONDÝN - Trápna porážka, ponižujúca strata autority a neskoro na ústupky. Takýmito prívlastkami častovali médiá aj opoziční poslanci britskú premiérku Therese Mayovú a jej nepodarený pokus odvrátiť trpkú prehru v parlamente, ktorá pre ňu môže poriadne skomplikovať brexit.

Stredajšie rozhodnutie parlamentu jej na dobrej nálade nepridalo. Schválený bol totiž dodatok, ktorý dáva parlamentu rozhodujúce slovo v otázke konečných podmienok brexitu. Dodatok schválili pomerom 309 hlasov ku 305.

Proti vôli premiérky sa vyjadrilo aj 12 rebelov z konzervatívnej strany, vrátane navrhovateľa dodatku a niekdajšieho generálneho prokurátora Dominica Grievea. Vodca labouristov Jeremy Corbyn to komentoval ako „ponižujúcu stratu autority", agentúry Reuters a Bloomberg zas označili výsledok hlasovania za „trápnu poražku".

Predseda Labouristickej strany -
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Jeremy Corbyn - Foto: TASR/AP

Snahy na poslednú chvíľu nepomohli

Médiá si všimli aj veľké snahy vlády na poslednú chvíľu zvrátiť nepriaznivý výsledok, čo sa im však nepodarilo. „Videli sme ministrami, ako si ešte v posledných momentoch hlasovaní berú poslanca stranou - samozrejme len aby potichu prehodili pár slov," napísala hlavná politická reportérka BBC Laura Kuenssbergová.

Podľa agentúry Bloomberg členovia kabinetu strávili celý deň tým, že rebelom z vlastnej strany navrhovali ústupky, na poslednú chvíľu zaznela aj ponuka nového znenia dodatku. „Na to sa v snemovni ozvali výkriky 'už je neskoro'," napísala agentúra.

Kameň úrazu

Mayová svoj pohľad na situáciu predstavila v Bruseli včera večer. A ako uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk, prezidenti a premiéri 27 krajín EÚ dnes posunuli rokovania do druhej fáze, čiže k podobe prechodného obdobia a budúcich vzťahov. 

Únia tak potvrdila, že sa minulý týždeň vyjednávačom oboch strán podarilo dosiahnuť „dostatočný pokrok" v prvej fáze rozhovorov. V nej sa obe strany zhodli na rámcovej predstave budúcej zmluvy o odchode Británie z EÚ na konci marca 2019.

EÚ momentálne čaká z britskej strany na presnejšiu predstavu o tom, čo presne znamená niekoľkokrát deklarovaná snaha o „hlbokom a špeciálnom partnerstve" s EÚ po brexite - a to môže byť po stredajšom rozhodnutí parlamentu kameňom úrazu.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Jakub Julény)

Donald Tusk - Foto: SITA/Jakub Julény

Odchod z EÚ bez dohody je vraj menej pravdepodobný

Príliš pozitívne neznejú ani slová britského ministra pre brexit Davida Davisa. Ten vo štvrtok vyhlásil, že situácia, v ktorej by Spojené kráľovstvo odišlo z Európskej únie (EÚ) bez dohody, je „oveľa menej pravdepodobná" vzhľadom na predbežnú dohodu dosiahnutú minulý týždeň. 

Davis pred britskými poslancami uviedol, že brexit „bez dohody" je teraz veľmi nepravdepodobný, aj keď „... sa naďalej pripravujeme na všetky výsledky (rokovaní)".

Viac o téme: Theresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu