Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dráma na oblohe: Ruské a americké stíhačky sa takmer zrazili, piloti vypálili svetlice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

WASHINGTON - Dve americké stíhacie lietadlá F-22 podieľajúce sa na bojoch v Sýrii na seba museli svetlicami upozorniť pilotov dvoch ruských lietadiel Su-25, aby predišli kolízii vo vzduchu. Oznámil to vo štvrtok hovorca Pentagónu Eric Pahon.

Američania podľa Pahona v stredu poskytovali letecké krytie svojim spojencom, ktorí bojujú proti radikálom na zemi v sýrskom pohraničí pri Búkamále.

Incident, keď hrozila zrážka, trval údajne 40 minút a koalícia, v ktorej americké stroje lietajú, kontaktovala Rusov dohodnutým komunikačným kanálom, aby sa zabránilo zlému prepočtu letu. Pahon povedal, že v jednej chvíli bolo jedno ruské lietadlo tak blízko, že americký pilot musel pristúpiť k "agresívnemu manévru, aby sa vyhol kolízii".

USA a Rusko sa dohodli na dodržiavaní "bezkonfliktnej zóny" v leteckom priestore východne od rieky Eufrat. Predstavitelia USA už skôr upozorňovali, že hrozí kolízia obidvoch armád s tým, ako sa zmršťuje bojisko proti ustupujúcim radikálom.

"Naši piloti stále ťažšie rozlišujú, či ide zo strany ruských kolegov o úmysel alebo len o čestné omyly," povedal Pahon. Podľa neho sa koalícia bojí, že jej stroje môžu niektoré ruské lietadlo zostreliť, ak ho piloti vyhodnotia ako hrozbu pre spojencov zapojených do pozemných bojov. Rusko a USA bojujú v Sýrii na opačných stranách - Rusko podporuje sýrsku armádu, USA arabsko-kurdskú koalíciu.

Viac o téme: PilotiStíhačkyRusiAmeričania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu