Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lídri Európskej únie odsúhlasili predĺženie sankcií voči Rusku o pol roka

Lídri Európskej únie schválili predĺženie sankcií voči Rusku,
Lídri Európskej únie schválili predĺženie sankcií voči Rusku, (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ sa v rámci prebiehajúceho summitu v Bruseli dohodli na predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku o ďalších šesť mesiacov.

Hlavy vlád a štátov rozhodli, že vzhľadom na pokračujúce angažovanie sa Ruska v konflikte na Ukrajine predĺžia balík ekonomických sankcií voči Moskve na obdobie ďalších šiestich mesiacov. "EÚ je jednotná ohľadom pokračovania ekonomických sankcií voči Rusku," uviedol Tusk na svojom účte na Twitteri. Lídri EÚ tak potvrdili svoju pozíciu z leta tohto roku, keď na júnovom summite EÚ (28.6.) odsúhlasili rovnako polročné predĺženie ekonomických sankcií - do 31. januára 2018. Nové predĺženie znamená platnosť týchto reštriktívnych opatrení do 31. júla 2018.

Sankcie boli prvýkrát prijaté 31. júla 2014 po ruskej anexii polostrova Krym a jeho podpore pre separatistov na východe Ukrajiny. Zameriavajú sa na sektor financií, energetiky a obrany, ako aj oblasť tovaru s dvojakým použitím. Bránia tiež prístupu ruských bánk na trhy EÚ a obmedzujú dovoz určitých tovarov z Ruska do Únie. Únia spojila zrušenie sankcií s implementáciou mierovej dohody z Minska, ktorá obe strany konfliktu vyzýva na prijatie bezpodmienečného prímeria a odsun ťažkých zbraní z frontovej línie.

Viac o téme: SankciePredĺženieRuskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu