Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Abbás to vidí jasne: Blízkovýchodný mierový proces musí riadiť OSN, nie USA

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu na summite krajín Organizácie islamskej spolupráce v tureckom Istanbule vyzval na komplexnú zmenu blízkovýchodného mierového procesu, ktorý by podľa neho mal byť pod patronátom Organizácie Spojených národov (OSN).

V žiadnom prípade už nie pod vedením Spojených štátov, ktoré mali doteraz v blízkovýchodnom mierovom procese najsilnejšie slovo. Američania sa totiž podľa Abbása diskvalifikovali minulotýždňovým rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa, ktorý uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Spojené štáty po tomto rozhodnutí podľa Abbása "nie sú v stave" viesť mierové rokovania. Trumpovo rozhodnutie nazval palestínsky prezident v rôznych častiach svojho prejavu v Istanbule postupne provokáciou a zločinom. Mier na Blízkom východe je podľa neho možný len v prípade, ak sa východný Jeruzalem stane hlavným mestom nezávislej Palestíny, pretože Palestínčania budú podľa Abbása trvať na tomto bode.

Abbás zopakoval, že Palestínčania aj po tomto kroku zo strany USA zostanú verní mierovému procesu a nevydajú sa na cestu násilia. Palestínsky prezident v Istanbule vyzval všetky krajiny, ktoré naďalej podporujú takzvané dvojštátne riešenie, teda existenciu Izraela aj Palestíny, ktoré vedľa seba spolunažívajú v mieri, aby uznali Palestínu za samostatný štát.

Americký prezident Donald Trump minulú stredu oznámil, že Spojené štáty presúvajú svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema a oficiálne uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Židovský štát tento krok privítal, vo svete však vyvolal veľké pobúrenie. Hlavné mesto svojho budúceho štátu chcú mať totiž z Jeruzalema Palestínčania, čo sa po tomto americkom rozhodnutí ešte viac vzdialilo realite. Medzinárodné spoločenstvo pritom Palestínčanom doteraz vždy sľubovalo, že o konečnom štatúte Jeruzalema sa rozhodne na mierových rokovaniach.

Počudovanie a nesúhlas s americkým krokom vyjadrili už desiatky svetových politikov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Viac o téme: OSNIstanbulMahmúd Abbás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu