Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Razie v Predjordánsku: Izraelské bezpečnostné zložky zadržali jedného zo zakladateľov Hamasu

Izraelská polícia
Izraelská polícia (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Izraelské bezpečnostné sily zadržali v stredu pri raziách v Predjordánsku Hasana Júsifa - jedného zo spoluzakladateľov a vodcov militantného palestínskeho hnutia Hamas. Informoval o tom internetový denník Times of Israel s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej tajnej služby Šin Bet.

Júsif je jedným z 32 Palestínčanov, ktorých zadržali izraelské sily pri raziách vykonaných v celom Predjordánsku. Všetci sú podozriví z aktivít súvisiacich s terorizmom a podnecovania násilia. Júsif je navyše podozrivý aj z "propagácie a presadzovania aktivít Hamasu v Predjordánsku", uvádza sa vo vyhlásení Šin Bet.

Hasan Júsif, ktorého izraelské sily v minulosti už viackrát zadržali, vyzýval začiatkom týždňa Palestínčanov na násilné protesty proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Trump uplynulú stredu oznámil, že Spojené štáty, že uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a zároveň budú do tohto mesta sťahovať svoje veľvyslanectvo. Západným brehom Jordánu a pásmom Gazy odvtedy zmietajú násilné zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami.

Viac o téme: IzraelHnutie HamasHasaj Júsif
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu