Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin kritizuje Trumpa: Rozhodnutie o Jeruzaleme môže ukončiť mierový proces

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval v pondelok rozhodnutie vlády USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a varoval, že to môže destabilizovať región a ukončiť blízkovýchodný mierový proces.

Putin v tureckej Ankare uviedol, že krok administratívy prezidenta Donalda Trumpa "nepomáha blízkovýchodnej dohode, ale práve naopak, destabilizuje už ťažkú situáciu v regióne". Ruský prezident dodal, že to môže "ukončiť vyhliadky ohľadom palestínsko-izraelského mierového procesu". Povedal, že podľa Moskvy môže byť status Jeruzalema vyriešený iba prostredníctvom rozhovorov medzi Palestínčanmi a Izraelom v súlade s rezolúciami Organizácie Spojených národov.

Putin v Ankare rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o vývoji v Sýrii a na Blízkom východe, ako aj o bilaterálnych vzťahoch, informoval turecký prezidentský úrad. Počas tlačovej konferencie Erdogan uviedol, že je to ich ôsme stretnutie v tomto roku, a Putina oslovoval "môj drahý priateľ". Putin tiež nazýval Erdogana priateľom a zdôraznil jeho úlohu pri vyjednávaní mierového riešenia situácie v Sýrii.

Šéf Kremľa nariadil v pondelok ráno po príchode na ruskú leteckú základňu Humajmím v Sýrii stiahnutie ruských síl z krajiny. Putina na letisku privítali sýrsky prezident Bašár Asad, ruský minister obrany Sergej Šojgu a veliteľ ruských síl v Sýrii Sergej Surovikin. Putin pred nastúpeným vojenským publikom vyhlásil: "Nariaďujem ministerstvu obrany a náčelníkovi generálneho štábu, aby začali s odsunom ruskej vojenskej skupiny na ich stále základne."

Ruský prezident pred príchodom do Turecka navštívil aj Egypt, kde chcel posilniť vzťahy s touto regionálnou veľmocou, ktorá v minulých troch rokoch nakúpila ruské zbrane za milióny dolárov a podporovala intervenciu Moskvy v Sýrii v čase, keď ju iní odsudzovali.

"Rusko vždy venovalo osobitnú pozornosť rozvíjaniu priateľských a vzájomne prospešných vzťahov s Egyptom, našim dlhodobým spoľahlivým partnerom na Blízkom východe a v severnej Afrike," povedal Putin na stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Ten konštatoval, že obe krajiny majú "vzťah s dlhou históriou" charakterizovaný "pevnosťou a trvalosťou".

Zástupcovia oboch krajín podpísali dohodu o výstavbe jadrového reaktora na egyptskom stredomorskom pobreží, severozápadne od Káhiry. Egypt dosiahol dohodu, že si od Ruska v zásade požičia 25 miliárd dolárov, čo je približne 80 percent ceny reaktora. Podpis dohody ukončil mesiace sporov o technických a finančných detailoch, dodáva agentúra AP.

Viac o téme: Donald TrumpVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu