Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dvadsaťpäť členov EÚ podporilo obrannú a bezpečnostnú spoluprácu, je to základ obrannej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - 25 členských štátov Európskej únie prijalo oficiálne rozhodnutie o vytvorení novej obrannej a bezpečnostnej spolupráce (PESCO), ktorá položí základy pre navrhovanú európsku obrannú úniu. Informovala o tom agentúra DPA.

Rozhodnutie o vytvorení Stálej štruktúrovanej spolupráce Európskej únie (PESCO) prijali v Bruseli ministri zahraničných vecí EÚ. Tento krok umožní EÚ užšiu bezpečnostnú spoluprácu a budovanie vojenských kapacít. Únia bude tak menej závislá od USA, čo sa týka jej bezpečnostných potrieb.

Účasť v PESCO je pre 28 členských krajín EÚ dobrovoľná. Dánsko, Malta a Spojené kráľovstvo sa rozhodli pre neúčasť.

Spoluprácu odštartuje 17 konkrétnych projektov, medzi ktoré patrí zriadenie lekárskej jednotky, logistického centra, centra pre výcvikové misie a vývoj spoločných noriem pre vojenskú rádiovú komunikáciu, dodala DPA.

Vznik PESCO by mal znamenať najväčší skok v obrannej politike EÚ za posledné desaťročia. Jeho výhodou by malo byť spoločné zdieľanie nákladov na vojenské operácie EÚ, spoločné investície na nákup vojenských kapacít a modernizáciu vojenskej infraštruktúry. Podľa názoru európskych diplomatov PESCO nebude konkurovať NATO. Severoatlantická aliancia sa totiž sústreďuje na kolektívnu obranu, kým posilnená obranná spolupráca Európanov má zaistiť rýchlejšie a efektívnejšie reagovanie Únie na rôzne udalosti v zahraničí.

Viac o téme: PESCO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu