Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nečakaný zvrat vo vojne v Sýrii: Putin nariadil stiahnutie ruských vojakov

Bašár Asad a Vladimír Putin
Bašár Asad a Vladimír Putin (Zdroj: TASR/RU-24 via AP Video)

DAMASK - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil stiahnutie ruských síl zo Sýrie, kde doteraz vojensky podporujú režim sýrskej hlavy štátu Assada. Dnes o tom v súvislosti s nečakanou Putinovou návštevou Sýria informovali ruské agentúry.

Putin sa počas návštevy stretol aj s Asadom a okrem iného vyhlásil, že sýrski a ruskí vojaci dokázali za zhruba dva roky zničiť medzinárodnú teroristickú organizáciu Daeš.

Putin, ktorý má dnes na programe rokovania v Egypte a Turecku, pricestoval na leteckú základňu Hmímím v sýrskej provincii Latákíja, ktorú v boji proti radikálom využívajú ruské ozbrojené sily. Spolu s Putinom základňu navštívil aj ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Agentúra AP uviedla, že Putin verejne vykonal neohlásenú návštevu v čase, keď sýrska armáda s ruskou leteckou podporou ovládla väčšinu sýrskeho územia.

S ohľadom na priaznivý vývoj v ťažení proti teroristom z Daeš v Sýrii sa postupné sťahovanie ruských vojakov z krajiny očakáva. Na konci novembra náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov povedal, že zásadné zníženie početného stavu ruských vojakov v Sýrii sa môže odohrať ešte pred koncom roka. Rusko má podľa rôznych odhadov v Sýrii 4000 až 10.000 vojakov.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu