Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Skutočné ohnivé peklo! Kalifornia sa zmenila na krajinu ako zo zlého filmu

Ničivé požiare v Kalifornii Zobraziť galériu (4)
Ničivé požiare v Kalifornii (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Na juhu Kalifornie pokračujú požiare, ktoré začali pred týždňom a zdevastovali 70-tisíc hektárov pozemkov. Bez prúdu zostáva 90-tisíc súkromných domov a podnikov a evakuovaných bolo takmer 200-tisíc ľudí, z ktorých asi polovica sa stále nemôže do svojich domov vrátiť. Súčasné požiare sú mnohonásobne ničivejšie než tie, ktoré zasiahli severnejšie oblasti štátu v októbri.

Pre USA bol tento rok z hľadiska nákladov na boj s požiarmi vôbec najnáročnejší - ohne spôsobili škody za viac ako desať miliárd dolárov.

Kvôli ohňu je zatiaľ hlásený od pondelka iba jeden mŕtvy človek. V sobotu trochu zoslabol vietor, takže hasiči očakávali, že sa situácia začne zlepšovať. Už v sobotu to niektorí evakuujúci využili a odišli sa pozrieť na svoje domovy. Medzi 700 úplne zničenými domami sú aj mnohomiliónové usadlosti.

Ničivé požiare v Kalifornii.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najväčšie ohrozenie zo všetkých šiestich ohnísk predstavuje požiar, ktorý dostal meno Thomas a ktorý sa šíri v okrese Ventura od pondelka. Hasiči ho zatiaľ dokázali zvládnuť len na 15 percent.

Podľa kalifornských úradov je stále ohrozených 15-tisíc domov. Plamene sa dostali až k pobrežiu a dym z nich sa rozprestrel nad oceán do vzdialenosti 1500 kilometrov. Ohňová stena sa pomaly šíri na sever k okresu Santa Barbara, kde v piatok začala evakuácia. Tá sa dnes dotkla aj obyvateľov pobrežných miest Carpinteria a Montecito.

Ničivé požiare v Kalifornii.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Do boja s požiarom Thomas bolo nasadených 4000 hasičov, celkovo ich s ohňom zápasí cez 8000. Thomas sa zaradil medzi dvadsať najväčších požiarov, aké kedy Kaliforniu postihli, a je vôbec najväčším od roku 1961. Hasičský zbor z okresu Ventura oznámil, že zásahy hasičských čiat už stáli od pondelka na 17 miliónov dolárov.

Vyhorelo aj niekoľko rančov a zahynuli desiatky koní. Požiar sa priblížil k rezervácii Los Padres, kde žijú ohrozené kondory.

Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil, že požiare sa stávajú "novou normou" a sú priamym dôsledkom klimatických zmien. Podľa neho je čas "investovať do infraštruktúry, energetiky a prostriedkov na zadržanie ohňa". "Požiare, záplavy a zemetrasenia neustanú," povedal. Nevylúčil, že sa v Kalifornii bude s ohňom bojovať ešte na Vianoce.

Ničivé požiare v Kalifornii.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vietor má v najbližších hodinách znovu zosilnieť a dosiahnuť rýchlosť skoro 100 kilometrov za hodinu. Úrady okresu San Diego upozornili, že nebezpečenstvo ďalšieho šírenia ohňa bude vysoké. Okrem silného a nárazového vetra panuje veľmi nízka vzdušná vlhkosť a denné teploty dosahujú 26 stupňov Celzia.

Viac o téme: KaliforniaPožiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu