Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historický deň: VIDEO Vojna v Iraku konečne skončila, kalifát Daeš už neexistuje

Oslavy vyhlásenia porážky militantov Daeš. Zobraziť galériu (10)
Oslavy vyhlásenia porážky militantov Daeš. (Zdroj: Facebook/Iraqi Special Operations Forces)

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí včera ohlásil definitívnu porážku teroristickej organizácie Daeš v Iraku. Irackej armáde a jej spojencom sa podarilo v lete Daeš poraziť v jeho hlavnom centre v Mósule a teraz tiež na západe krajiny, kam členovia Daeš utekali. Armáda oznámila, že celý Irak bol oslobodený.

Boje proti Daeš trvali tri roky. "Naše sily majú pod kontrolou celú hranicu so Sýriou. Ohlasuje koniec vojny" proti Daeš, povedal Abad. Armáda potvrdila, že celý Irak je slobodný a armáda má pod kontrolou celú hranicu so Sýriou.

Vojsko vytlačilo Daeš z Mósulu v júli a potom postupovalo ďalej na západ, kam unikali zvyšky oddielov Daeš. Ofenzíva proti nim v tejto púštnej oblasti začala 23. novembra. Zúčastnili sa jej tiež šiitske milície, ktoré sa podieľajú na boji proti radikálom. ABAD už vtedy povedal, že Daeš možno považovať za porazený, ale že konečnú porážku oznámi, až skončia operácie v pohraničí.

Iracký ľud oslavuje definitívnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: AP Photo/Karim Kadim)

Daeš začal obsadzovať sever Iraku a susednej Sýrie v roku 2014, jeho vodca abú Bakr Bagdádí v júni 2014 ohlásil z mosulskej mešity založenie chalifátu. V septembri toho roku sľúbil vtedajší americký prezident Barack Obama, že Daeš bude s pomocou "širokej medzinárodnej koalície" porazený.

Oslavy vyhlásenia porážky militantov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Iraqi Special Operations Forces)

Daeš sa podarilo obsadiť takmer polovicu irackého územia. Iracká armáda začala roku 2015 oslobodzovať sunnitské mesta severne od Bagdadu a do bojov sa zapojili tiež kurdské jednotky.

Boje proti Daeš sú intenzívne tiež v Sýrii. Ruská armáda ako spojenec sýrskej vo štvrtok oznámila, že svoju úlohu, ktorým bola porážka Daeš v Sýrii, splnila. Predpokladá sa, že niektorí bojovníci tejto skupiny sa rozpŕchli po Sýrii a ďalší utiekli cez tureckú hranicu. Panujú obavy, že členovia Daeš budú chcieť útočiť v iných krajinách. Britský minister obrany Gavin Williamson napríklad povedal, že by Briti, ktorí sa pripojili k Daeš v Iraku a Sýrii, mali byť nájdení a zabití.

Oslavy vyhlásenia porážky militantov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Iraqi Special Operations Forces)

K teroristickým skupinám v Iraku a Sýrii sa podľa odhadov britských úradov pripojilo asi 800 ľudí s britským pasom. Zhruba 130 z nich v bojoch padlo, štyri stovky sa vrátili do vlasti. Asi 270 ich tak stále zostáva na Blízkom východe. Hovorca medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi 5. decembra povedal, že v Iraku a Sýrii zostáva skoro 3000 bojovníkov Daeš a že stále predstavujú hrozbu.

Iracký ľud oslavuje definitívnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: AP Photo/Karim Kadim)

Viac o téme: SýriaIrakHajdar AbádíDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu