Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Arabský svet sa postavil Trumpovi: Rozhodnutie o Izraeli musí odvolať

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Liga arabských štátov (LAŠ) žiada Spojené štáty, aby odvolali rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, čo pobúrilo Palestínčanov a vyvolalo protesty v celom arabskom a moslimskom svete. Zároveň toto rozhodnutie označili za "neplatné", informovala v noci na nedeľu agentúra DPA.

"Tento posun v americkej politike voči Jeruzalemu predstavuje nebezpečný vývoj, ktorým sa Spojené štáty izolovali od plnenia úlohy patróna a sprostredkovateľa v (blízkovýchodnom) mierovom procese," uviedli ministri zahraničných vecí LAŠ v záverečnom vyhlásení po sobotňajšom mimoriadnom zasadnutí v Káhire.

Účastníci zasadnutia tiež vyzvali Bezpečnostnú radu OSN, aby deklarovala, že Trumpovo rozhodnutie "porušuje medzinárodné rezolúcie a nemá žiadny právny účinok". Avizovali, že o mesiac sa stretnú opäť, aby zhodnotili situáciu a dohodli sa na ďalšom postupe. Jednou z možností je pritom zvolanie mimoriadneho summitu so zameraním na Jeruzalem, ktorého dejiskom by mohlo byť Jordánsko ako súčasná predsednícka krajina LAŠ.

Ministri LAŠ na zasadnutí v Káhire ostro kritizovali Trumpa za to, že uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, prezentovali však len málo myšlienok ohľadne konkrétnych krokov, ktorými chcú tomuto rozhodnutiu čeliť. Generálny tajomník LAŠ Ahmad Abúl Ghajt na úvod schôdzky vyzval, aby v reakcii na Trumpovo rozhodnutie štáty sveta uznali Palestínu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu