Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nový poľský premiér Morawiecki sníva o kresťanskej Európe

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Nový poľský premiér Mateusz Morawiecki podľa vlastných slov sníva o tom, že sa Európa stane "opäť kresťanskou". Zároveň podporuje reštriktívnu migračnú politiku svojej vládnucej strany, ktorá vyvoláva napätie vo vzťahoch s Európskou úniou.

Morawiecki to podľa agentúry AP uviedol vo svojom prvom rozhovore od piatkového vymenovania za nového premiéra. Katolíckej televízii Trwam opísal Morawiecki svoj sen, v ktorom sa čoraz viac sekulárna Európa vracia k svojim kresťanským koreňom. 

Podľa nového premiéra sa "na mnohých miestach už nespievajú koledy, kostoly sú prázdne a pretvorené na múzeá".

Povedal tiež, že Poľsko má právo sa rozhodnúť, či prijíma utečencov, alebo nie. Podľa agentúry AP to naznačuje, že sa Morawiecki bude riadiť doterajšou politikou konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá odmieta prijímať utečencov v rámci programu presídľovania migrantov do krajín EÚ.

Morawiecki, pochádzajúci z mesta Vroclav, bude mať v júni 2018 päťdesiat rokov. Študoval históriu na univerzite vo Vroclavi, v rovnakom meste získal v roku 1995 titul MBA (Master of Business Administration) na tamojšej Vysokej škole ekonomickej. Študoval aj na americkej Central Connecticut State University či na univerzite v Bazileji. V období bývalého režimu publikoval pod pseudonymom, bol aktivistom opozície a účastníkom protestných akcií na vroclavskej univerzite.

Mateusza Morawieckého, doterajšieho vicepremiéra a ministra financií, vymenoval poľský prezident Andrzej Duda za nástupcu premiérky Beaty Szydlovej po tom, ako prijal v piatok jej demisiu. Hlasovanie o vyslovení dôvery vláde nového premiéra by sa malo uskutočniť na budúci týždeň. 

Viac o téme: Mateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu