Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Korupcia závažný zločin, ktorý oslabuje spoločnosť, tvrdí OSN: Brzdí rozvoj a zvyšuje chudobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK/VIEDEŇ - Korupcia predstavuje komplexný ekonomický, politický a spoločenský jav, ktorý postihuje všetky krajiny. Korupcia podkopáva demokratické inštitúcie, spomaľuje ekonomický rozvoj a prispieva k nestabilite vlády. Týmito slovami charakterizovala Organizácia Spojených národov (OSN) korupciu pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. decembra.

Medzi ciele Medzinárodného dňa boja proti korupcii je upozorniť verejnosť na problematiku korupčného správania a zároveň na úlohu Dohovoru OSN o boji proti korupcii v oblasti prevencie a odstraňovania tohto javu.

Už v minulosti OSN označila korupciu za "závažný zločin, ktorý oslabuje spoločnosť". Korupcia popri tom, že brzdí spoločenský a ekonomický rozvoj, zvyšuje chudobu stratou národných i zahraničných investícií, ktoré mali ísť do nedostatočne zabezpečených rezortov. Oslabuje vzdelávací a zdravotnícky systém, čím pripravuje obyvateľstvo o dôležité súčasti dôstojného života. Podkopáva demokraciu, podrýva verejné inštitúcie a vedie k riziku politickej nestability, zdôraznila OSN.

Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii č. 58/4 z 31. októbra 2003 vyhlásilo 9. december za Medzinárodný deň boja proti korupcii. Poukazuje na nevyhnutnosť zaoberať sa problematikou korupcie, jej potláčaním na všetkých úrovniach - od globálnej až po miestnu. Dohovor OSN o boji proti korupcii bol podpísaný na konferencii na vysokej úrovni, ktorá sa konala v dňoch 9.-11. decembra 2003 v Méride v Mexiku. Účinnosť nadobudol 14. decembra 2005.

Ratifikačná listina bola uložená 1. júna 2006 v priestoroch generálneho tajomníka OSN, kde je depozitár tohto dohovoru. Za Slovensko ho 9. decembra 2003 v Méride podpísal minister spravodlivosti SR. Národná rada SR uznesením 2145 z 15. marca 2006 schválila dohovor a prezident SR ho ratifikoval 25. apríla 2006. Pre Slovensko nadobudol dokument účinnosť 1. júla 2006.

Viac o téme: OsnKorupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu