Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zeman otvorene: Mám veľkú radosť z Trumpovho rozhodnutia o Jeruzaleme

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman privítal vo štvrtok vo vysielaní TV Barrandov rozhodnutie najvyššieho amerického predstaviteľa Donalda Trumpa uznať v mene Spojených štátov Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

"Mám z toho veľkú radosť," vyhlásil prezident ČR a dodal, že osobne už dlhodobo hovorí, aby sa české veľvyslanectvo presunulo z Tel Avivu práve do Jeruzalema. "Mohli sme byť prví. Teraz budeme skôr či neskôr nasledovať Spojené štáty," konštatoval Miloš Zeman. Podľa jeho názoru Trumpov krok naznačuje, že je politika USA sebavedomá. Na Twitteri sa anglická mutácia Zemanovho vyjadrenia objavila vďaka hovorcovi hlavy štátu Jiřímu Ovčáčkovi takmer paralelne.

Ministerstvo zahraničných vecí ČR v Prahe v stredu uviedlo, že Česko považuje Jeruzalem za budúce hlavné mesto Izraela i štátu Palestína spoločne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie na základe záverov Rady pre zahraničné veci EÚ. Kým dôjde k uzavretiu mieru medzi Izraelom a Palestínou, ČR prakticky uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela v hraniciach demarkačnej línie z roku 1987. Presun českej ambasády do Jeruzalema však v Prahe zatiaľ nepripravujú. Česko môže o ňom uvažovať až po rokovaniach s kľúčovými partnermi v regióne a vo svete, vyplynulo zo stanoviska rezortu.

Viac o téme: Donald TrumpJeruzalemIzraelMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu