Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americký minister Tillerson: Rusko zbrojí, cvičí a bojuje spolu s ukrajinskými povstalcami

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

VIEDEŇ - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vo štvrtok vo Viedni ostro kritizoval Rusko za jeho agresiu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Tillerson vo svojom úvodnom prejave na dvojdňovom zasadnutí 24. Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) poukázal na to, že Moskva zasahuje do záležitostí susedných krajín. Uviedol, že Rusko "vyzbrojuje, vedie, cvičí a bojuje po boku protivládnych síl" na Ukrajine.

USA podľa Tillersona "nikdy neakceptujú ruskú okupáciu a pokus o anexiu" Krymu. Minister uviedol, že sankcie budú platiť, kým Rusko neodovzdá späť kontrolu nad polostrovom Ukrajine. Dodal, že Spojené štáty sa pridajú k Európe pri zachovávaní ďalších sankcií, kým Rusko nestiahne svoje vojenské sily z donbaského regiónu na východe Ukrajiny.

Agentúra AP pripomína, že Tillerson sa ešte vo štvrtok stretne vo Viedni s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Ten obvinil Severoatlantickú alianciu, že "podkopáva" bezpečnosť v Európe. Spomínal pritom "narastanie potenciálu NATO na jeho východnom krídle, bezohľadné rozširovanie aliancie (a) rozmiestnenie protiraketového systému v Európe".

Cieľom ministerskej rady, ktorá sa koná na pozvanie úradujúceho predsedu organizácie, rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, je zhodnotiť aktivity organizácie za uplynulý rok a posilniť dialóg o bezpečnostných témach v regióne OBSE. Generálny tajomník OBSE Thomas Greminger na úvod uviedol, že medzi členmi organizácie je nutné opätovne vybudovať ovzdušie dôvery.

Viac o téme: SeparatistiKritikaRuskoViedeňUkrajinaRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu