Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EÚ, ako ju poznáme, končí: Európska federácia na štýl USA, kto nechce, môže odísť

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA/Christian Charisius/dpa via AP)

BERLÍN - Predseda nemeckej sociálnej demokracie (SPD) Martin Schulz chce, aby sa z Európskej únie v najbližších rokoch stala federácia. Jej členské krajiny by mali prijať spoločnú ústavnú zmluvu. Kto bude proti, má z únie vystúpiť. Schulz to dnes povedal vo svojom vystúpení na zjazde SPD v Berlíne a je o tom presvedčený.

"V najbližších rokoch pôjde o budúcnosť Európskej únie," myslí si Schulz, podľa ktorého už nestačia len drobné reformy, ale je potrebné nájsť odvahu k zásadným zmenám. "Chcem, aby existovala európska ústavná zmluva, ktorá vytvorí federálnu Európu," povedal šéf SPD, podľa ktorého by "Spojené štáty európske" mali uzrieť svetlo sveta do roku 2025.

Ústavnú zmluvu by podľa neho mal spolu s občanmi vypracovať konvent. "A keď ju budeme mať, tak musí byť predložená v členských krajinách (k hlasovaniu). A potom ten, kto bude proti, pôjde z Európskej únie preč," predstavil Schulz svoj pomerne radikálny návrh.

"Európa je naša životná poistka," podotkol s tým, že národné štáty už na rad úloh jednoducho nestačia. Len spojená Európa podľa neho môže čeliť klimatickým zmenám, daňovým únikom veľkých firiem alebo terorizmu a migrácii.

Bývalý šéf Európskeho parlamentu vo svojom prejave, ktorý bol často oceňovaný potleskom delegátov, tiež tvrdo kritizoval vlády Poľska a Maďarska, ktoré sa podľa neho vzďaľujú spoločným hodnotám.

 

Viac o téme: Martin SchulzEurópska federáciaSpojené štáty Európske
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu