Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump je zásadne proti blokáde Jemenu: Vyzval Saudskú Arábiu na jej ukončenie

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyzval v stredu Saudskú Arábiu, aby ukončila blokádu Jemenu a umožnila tak prístup humanitárnej pomoci do tejto krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

"Poveril som predstaviteľov svojej administratívy, aby sa spojili s vedením saudskoarabského kráľovstva a požiadali ho, aby umožnilo uskutočniť dodávky potravín, paliva, vody a liekov jemenskému ľudu, ktorý ich zúfalo potrebuje," uvádza sa vo vyhlásení amerického prezidenta. Spojené štáty v novembri vyzvali na začatie rozhovorov o ukončení konfliktu v Jemene a riešení humanitárnej krízy, v krajine, kde dve tretiny obyvateľstva trpia potravinovou neistotou. 

Od marca 2015, keď sa koalícia vedená Saudskou Arábiou zapojila do jemenskej občianskej vojny, tam podľa OSN zahynulo viac než 8600 ľudí a takmer 50.000 osôb utrpelo zranenia. Konflikt a blokáda zároveň uvrhli 20,7 milióna Jemenčanov do závažnej humanitárnej krízy vrátane hladomoru a vypuknutia cholery, ktorá si od apríla vyžiadala smrť vyše 2200 ľudí.

Viac o téme: BlokádaDonald TrumpJemenSaudská ArábiaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu