Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tajná služba prekazila atentát na britskú premiérku: Teroristi chceli zaútočiť bombami

Theresa Mayová Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská polícia zmarila plán islamistov na atentát proti premiérke Therese Mayovej. Oznámila to televízia SkyNews. Vyšetrovanie vraj skončilo minulý týždeň zatknutím dvoch mužov, ktorí boli v utorok obvinení z prípravy teroristického útoku.

Šíri sa správa o hrozbe teroristického útoku na bratislavské vianočné trhy: Polícia v strehu

Samovražedný atentátnik mal podľa informácií SkyNews pred sídlom britských premiérov na Downing Street odpáliť improvizovanú nálož. Vzniknutý chaos potom mali teroristi využiť na vražedný útok na Mayovú.

Na vyšetrovaní teroristického plánu, ktoré trvalo niekoľko týždňov, sa podieľala polícia, Scotland Yard a agenti tajnej služby MI5, uviedla britská televízia. Zadržaní boli dvadsaťročný Zakariyah Rahman z Londýna a o rok starší Mohammed Aqib Imran z Birminghamu. Pred súd vo Westminsteri by sa mali postaviť dnes.

Downing Street
Zobraziť galériu (2)
Downing Street  (Zdroj: SITA/AP)

Plán na atentát bol údajne jedným z deviatich teroristických činov, o ktorých odvrátení v utorok informoval na schôdzi vlády riaditeľ MI5 Andrew Parker. Už skôr uviedol, že ohrozenie islamistickým terorizmom je vyššie ako kedykoľvek v minulosti. Hovoril dokonca o "dramatickom náraste ohrozenia".

MI5 podľa neho v súčasnosti vyšetruje 500 prípadov spojených s terorizmom, do ktorých je zapletených 3000 ľudí. Agentúra DAP pripomína, že v Británii zaznamenali tento rok päť teroristických útokov, v Londýne a v Manchestri, pri ktorých prišlo celkovo o život 36 ľudí.

Viac o téme: Bombaútok Theresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu