Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hovorca Kremľa uviedol, že Flynn nemal vplyv na rozhodnutie Putina ohľadom sankcií pre USA

Michael Flynn
Michael Flynn (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Hovorca Kremľa v pondelok označil za absurdné tvrdenia, že bývalý poradca amerického prezidenta Michael Flynn mohol mať vplyv na proces rozhodovania ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom reakcií Ruska na sankcie alebo iné reštriktívne opatrenia zo strany USA.

Podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu vylúčil, že by Flynn o niečo žiadal bývalého ruského veľvyslanca v USA Sergeja Kisľaka. Peskov dodal, že takéto prosby sa už vonkoncom nemohli dostať k prezidentovi Ruska. "To je úplná absurdita," vyhlásil Peskov v reakcii na žiadosť novinárov, aby komentoval vyhlásenia, že Rusko nereagovalo na sankcie USA kvôli Flynnovým rozhovorom s Kisľakom.

Peskov na brífingu v Moskve vyhlásil, že rozhodnutia ohľadom reakcie Ruska na sankcie zo strany USA prijímal Putin sám. "V danom prípade to bolo jedno rozhodnutie, ktoré nesúviselo so žiadnymi prosbami ani odporúčaniami," zdôraznil Putinov hovorca.  Spresnil, že Putin sa rozhoduje samostatne a riadi sa pritom "výlučne štátnymi záujmami".

Dodal tiež, že na podrobnosti Kisľakových kontaktov počas pôsobenia vo Washingtone sa treba pýtať na ministerstve zahraničných vecí, nie v Kremli. Upozornil, že detaily rozhovorov prezidenta a veľvyslancov sa zverejňovať nebudú. Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller minulý piatok Flynna obvinil z vedome nepravdivých výpovedí pre americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ohľadom rozhovorov s ruským veľvyslancom.

Flynn sa k obvineniam priznal. Vo svojom vyhlásení pred sudcom pripustil, že jeho počínanie bolo chybou, a uviedol, že jeho priznanie je v najlepšom záujme jeho rodiny a krajiny. Podľa vlastných slov "chce dať veci do poriadku" a spolupracuje s vyšetrovaním vedeným osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom a jeho tímom prokurátorov. Taktiež povedal, že čelil falošným obvineniam zo zrady a iných hanebných činov, čo bolo pre neho veľmi bolestné. Za svoje počínanie prijíma plnú zodpovednosť, dodal.

Flynn je prvým členom administratívy Donalda Trumpa a štvrtým spojeným s jeho prezidentskou kampaňou, ktorí čelia obvineniam v rámci Muellerovho vyšetrovania možného spolčenia sa členov Trumpovho tímu s ruskou vládou. Vyšetrovanie sa tiež týka možného vyhýbania sa spravodlivosti a finančných zločinov.

Trumpovho bývalého šéfa kampane Paula Manaforta a jeho zástupcu Ricka Gatesa obžalovali v novembri - obaja sa vyhlásili za nevinných. Poradca Trumpovej kampane pre zahraničnú politiku George Papadopoulos priznal vinu z nepravdivej výpovede pre FBI ohľadom kontaktov s osobami spojenými s ruskou vládou.

Viac o téme: SankcieRuskoUSAVladimír PutinMichael Flynn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu