Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V KĽDR oslavujú za sprievodu ohňostroja: Svoj jadrový arzenál údajne dokončili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severná Kórea údajne dokončila budovanie svojho jadrového arzenálu. Túto udalosť oslávila v piatok vojenskou prehliadkou a ohňostrojom v hlavnom meste Pchjongjang. S odvolaním sa na sobotňajšie správy severokórejských štátnych médií o tom informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Dokončenie jadrového programu KĽDR údajne spečatila stredajšia skúška medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15. "Po tom, čo sme dokončili jadrové zbrojenie nášho štátu, nikto nebude môcť zasahovať do nášho práva na zvrchovanosť, prežitie a rozvoj," vyhlásil na podujatí podpredseda ústredného výboru Kórejskej strany práce Pak Kwang-ho.

Podľa juhokórejského ministerstva obrany by nová severokórejská raketa mohla mať dostrel až 13.000 kilometrov, takže ak by bola plne funkčná, mohla by ohroziť aj americkú metropolu Washington. Juhokórejská armáda však zatiaľ nevie, či by bojová hlavica dokázala "prežiť" návrat do zemskej atmosféry a či by ju bolo možné spoľahlivo navádzať na cieľ a náležite odpáliť.

Japonsko bije na poplach

Japonsko v polovici decembra usporiada ministerskú schôdzku krajín Bezpečnostnej rady OSN, ktorej témou má byť hľadanie mierových riešení ako prinútiť Severnú Kóreu zastaviť raketové skúšky a zrušiť jadrový program. Informovala o tom agentúra AP.

Japonský veľvyslanec pri OSN Koro Besšo uviedol na piatkovej tlačovej konferencii, že okrem súčasných "veľmi silných" sankcií zameraných proti financovaniu severokórejského jadrového programu a jeho hmotnému vybaveniu sú potrebné aj ďalšie kroky.

Besšo, ktorý v decembri predsedá Bezpečnostnej rade, oznámil, že jej členovia rokujú o možnom výstupe z ministerskej schôdzky, avšak zatiaľ nie je jasné, či pôjde o vyhlásenie alebo rezolúciu. Na schôdzke by sa mal zúčastniť aj americký minister obrany Rex Tillerson.

Oživili systém varovania pred útokom

Americký štát Havaj v piatok po prvý raz od skončenia studenej vojny vykonal skúšku systému varovania pred jadrovým útokom. Príčinou tohto rozhodnutia sú obavy z agresie Severnej Kórey. Systém využíva existujúcu technológiu varovania miestnych obyvateľov pred prichádzajúcim hurikánom alebo vlnou cunami. Pred prírodnou katastrofou varuje stály neprerušovaný tón, v prípade raketovej hrozby však výstražný systém vysiela kvílivý zvuk, informovala agentúra AP.

Pri piatkovej skúške však bolo sirény na niektorých miestach ledva počuť, týkalo sa to aj známej pláže Waikiki. Úrady preto neskôr oznámili, že hlasitosť systému preveria. Guvernér štátu David Ige nedávno vyhlásil, že pravdepodobnosť útoku zo strany KĽDR je nízka, avšak obyvateľstvo musí byť pripravené.

Okrem toho, že Havaj je pomerne blízko k Severnej Kórei, v štáte sa nachádzajú americké vojenské zariadenia, čo by ho mohlo predurčovať na prípadný severokórejský útok. Na ostrove Oahu sídli Tichomorské velenie amerických ozbojených síl a v prístave Pearl Harbor kotvia desiatky vojnových lodí. Havaj v súčasnosti nemá žiadne protiatómové kryty, keďže po skončení studenej vojny americká vláda prestala financovať ich udržiavanie.

Viac o téme: OSNHavajKĽDRBepečnostná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu