Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecký Postupim v pohotovosti: VIDEO Hrozí bombový útok, prehľadávajú mesto

Policajti zasahujú v Postupime
Policajti zasahujú v Postupime (Zdroj: SITA/Julian Staehle/dpa via AP)

POSTUPIM - Policajní pyrotechnici zneškodnili v piatok v neskorých popoludňajších hodinách v centre mesta Postupim v spolkovej krajine Brandenbursko podozrivý balík, ktorého obsah opodstatnene vyvolal poplach bezpečnostných zložiek. Mal totiž nebezpečný obsah, buď nástražno-výbušný systém, alebo zápalnú zmes. Informoval o tom spravodajský server rbb24 s odvolaním sa na policajné zdroje.

Bezpečnostné zložky už krátko po objavení balíka zanechaného pred jednou z miestnych lekární, ktorej bol adresovaný, preventívne evakuovali okolité obchodné prevádzky i firemné priestory a napokon hermeticky uzavreli centrum mesta vrátane časti vianočných trhov, najväčších v Brandenbursku. Podľa inej verzie, ktorú zverejnilo internetové vydanie lokálneho denníka Potsdamer Neueste Nachrichten, balík otváral jeden zo zamestnancov lekárne, ktorý si všimol v zásielke podozrivé drôty a iný obsah.

Rozbušku nenašli

Podozrivý balík, ktorý policajní pyrotechnici kontrolovane zneškodnili v piatok v centre nemeckého mesta Postupim, obsahoval "cylindrický predmet s káblami, batériami a klincami". V zabalenej plechovke sa nachádzal biely prášok neznámeho zloženia, nenašla sa však zatiaľ žiadna rozbuška. Informovalo o tom internetové vydanie lokálneho denníka Potsdamer Neueste Nachrichten s odvolaním sa na policajné zdroje.

Podľa slov brandenburského krajinského ministra vnútra Karla-Heinza Schrötera sa v balíku nachádzala aj zábavná pyrotechnika. Zatiaľ však všetko nasvedčuje tomu, že balík nemal predpoklady explodovať. Situácia v meste je po evakuácii centra vrátane časti vianočných trhov a bombovom poplachu relatívne pokojná. Na voľne prístupnej časti sa napriek výzvam polície, aby občania rezignovali v piatok na návštevu vianočných trhov, zdržujú nielen rodiny s deťmi navštevujúce otvorené stánky s klobáskami či hračkami, ale aj skupinky zvedavcov. V radoch evakuovaných, ktorí by sa v krátkom čase mali konečne vrátiť do svojich domovov, sa však v skorých večerných hodinách začala evidentne šíriť rastúca nervozita.

Uzavretú oblasť neotvorili ani po zneškodnení balíka, prebiehajú tam policajné úkony vrátane nasadenia psovoda so špeciálne vycvičeným pomocníkom, ako aj pátranie po možných ďalších zásielkach podobného charakteru. Primátor mesta Jann Jakobs sa poďakoval mužom zákona za profesionalitu a nasadenie, ako aj občanom za porozumenie.

Aj keď práve on predtým vyhlásil, že predpokladá opätovné sprístupnenie vianočných trhov v sobotu, šéforganizátor podujatia Peter Klemm sa pre televíznu spoločnosť n-tv vyjadril, že je zatiaľ nejasné, kedy sa brány trhov opäť otvoria širokej verejnosti. Bezpečnostné zložky v iných častiach Nemecka čakajú zatiaľ na správy z Postupimu, aby rozhodli o prípadných preventívnych bezpečnostných opatreniach, ak by sa potvrdilo pôvodné podozrenie, že bombový poplach bol opodstatnený. Týka sa to aj polície v Berlíne, ktorá už deklarovala, že čaká na objasnenie postupimskej kauzy.

Polícia pátra po ďalších balíkoch 

Nemecká polícia pátra po kontrolovanom zneškodnení opodstatnene podozrivého balíka s nebezpečným obsahom v centre mesta Postupim v spolkovej krajine Brandenbursko po možných ďalších podobných zásielkach. Informovalo o tom internetové vydanie lokálneho denníka Potsdamer Neueste Nachrichten.

Ako uviedol brandenburský krajinský minister vnútra Karl-Heinz Schröter, zneškodnený balík obsahoval zrejme nálož s klincami zvyšujúcimi jej ničivý účinok. Či balenie s objemom 1-1,5 litra obsahovalo trhavinu, alebo išlo iba o atrapu, zostáva zatiaľ nejasné, dodal.

Charakter látky, ktorú balík obsahoval popri klincoch, by mali objasniť laboratórne testy, ktoré súčasne poskytnú i odpoveď na otázku o miere ohrozenia občanov. Podľa policajného hovorcu išlo o biely prášok.

Viac o téme: BombaBombový útokNemeckoPostupim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu