Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V USA to vrie: Prezidentov exporadca pre bezpečnosť Flynn klamal FBI, poveriť ho mal Trump

Michael Flynn Zobraziť galériu (4)
Michael Flynn (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn sa v piatok pred súdom priznal k nepravdivej výpovedi pre americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ohľadom rozhovorov s ruským veľvyslancom. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Michaela Flynna, bývalého poradcu amerického prezidenta Donalda Trumpa, obvinili v piatok vyšetrovatelia z toho, že klamal FBI. Ako sa uvádza v ich vyhlásení, Flynn mal počas januárového vypočúvania "vedome a zámerne" poskytovať FBI "nepravdivé, vymyslené a falošné stanoviská". Tie sa mali týkať jeho komunikácie s vtedajším ruským veľvyslancom v USA, o ktorej Flynn FBI nepravdivo tvrdil, že sa vôbec netýkala sankcií proti Rusku. Podľa ABC News mal Flynn vypovedať, že kontaktami s Rusmi ho poveril sám Trump v čase, keď bol prezidentským kandidátom.

 

 

 Pojednávanie s Flynnom prebieha práve teraz vo Washingtone, začalo konkrétne o 10:30 miestneho času, teda o 16:30 nášho času.

Flynn je prvým členom administratívy Donalda Trumpa a štvrtým spojeným s jeho prezidentskou kampaňou, ktorí čelia obvineniam v rámci vyšetrovania možného spolčenia sa členov Trumpovho tímu s ruskou vládou. Vyšetrovanie vedené osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom sa tiež týka možného vyhýbania sa spravodlivosti a finančných zločinov.

Informáciu ABC News o Trumpových pokynoch vyšetrovatelia FBI zrejme priamo nepotvrdili. Oznámili ale podľa agentúry Reuters, že o svoje konverzáciu s Kisljakem Flynn hovoril s "predným činiteľom" Trumpovho tímu, ktorý pripravoval prechod nového prezidenta do Bieleho domu. Podľa AP to bol on, kto Flynna k debatám s Kisljakom vyzval. Rozhovor sa uskutočnil vlani v decembri v Trumpovom floridskom letovisku Mar-a-Lago. Meno "predného činiteľa" FBI novinárom neprezradila.

Michael Flynn
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Biely dom označil Flynnove slová za klamstvá

Biely dom na Flynnove vyhlásenie okamžite reagoval. Právne expert prezidentskej kancelárie Tie Cobb povedal, že "Flynnove lživé vyhlásenia sú odrazom tých lživých vyhlásení, ktoré adresoval činiteľom Bieleho domu" a ktoré viedli k jeho skorému vyhodeniu z funkcie bezpečnostného poradcu. Nič z toho, čo dnes Flynn povedal, sa vraj netýka nikoho z terajšieho osadenstva Bieleho domu.

Trumpovho bývalého šéfa kampane Paula Manaforta a jeho zástupcu Ricka Gatesa obžalovali minulý mesiac - obaja sa vyhlásili za nevinných. Poradca Trumpovej kampane pre zahraničnú politiku George Papadopoulos priznal vinu z nepravdivej výpovede pre FBI ohľadom kontaktov s osobami spojenými s ruskou vládou.

S Kisljakom sa Flynn stretol dvakrát vlani v decembri. Pri prvej schôdzke rokovali o pripravovanom hlasovaní o rezolúcii v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá mala odsúdiť výstavbu izraelských osád na Západnom brehu Jordánu. Pri druhej schôdzke išlo o protiruské sankcie USA vyhlásené Trumpovým predchodcom Barackom Obamom a o ruskú reakciu na ne. V oboch prípadoch pri výsluchu na FBI Flynn vyšetrovateľom klamal.

Michael Flynn a Donald
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rozsudok nad Flynnom by podľa FBI mohol padnúť v priebehu troch mesiacov. Podľa amerického trestného zákonníka je pre zločin klamstva úradom trestná sadzba väzenia do piatich rokov alebo pokuta, prípadne oboje. Podľa ABC News je Flynn odhodlaný o priamych pokynoch od Trumpa svedčiť. Poverenie nadviazať kontakt s Rusmi bolo podľa neho spočiatku zamerané na spoločný postup proti teroristom z Daeš.

V poslednej dobe Flynn cítil, že ho Trump opustil, a preto sa rozhodol hovoriť. Svoju úlohu podľa ABC News zohrala aj perspektíva vysokých finančných nákladov na súdne pojednávanie v prípade, že by sa obvineniam vzoprel. Obvinenia proti Flynnovi vzniesol Robert Mueller, ktorý vedie komisiu vyšetrujúcu prípadný vplyv Ruska na minuloročnej americkej prezidentské voľby.

Michael Flynn
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Flynn vo februári po 24 dňoch vo funkcii bezpečnostného poradcu Bieleho domu odstúpil. Oficiálnym dôvodom jeho nútenej rezignácie bolo, že o svojich stykoch s ruskou stranou mylne informoval viceprezidenta Mikea Penca.

Televízia CNN konštatuje, že obvinenie proti Flynnovi je prvým v Muellerovom vyšetrovaní, ktoré sa týka niekoho z Trumpovho Bieleho domu, a je najnovším signálom, že osobitný vyšetrovateľ zintenzívňuje svoje vyšetrovanie. Podľa agentúry AP rozhodnutie Flynna spolupracovať s vyšetrovaním naznačuje úlohu, akú bude pravdepodobne hrať v čoraz väčšom úsilí objasniť možné zasahovanie Ruska do prezidentskej kampane v USA v roku 2016.

Viac o téme: Michael Flynn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu