Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česko dá Iraku finančnú injekciu, chcú zabrániť migrácii: Ľudia dostanú luxusné taxíky

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Jedným z bodov stredajšieho rokovania vlády českého premiéra Bohuslava Sobotku ešte pred podaním demisie bude schválenie 180-miliónovej finančnej injekcie (cca sedem miliónov eur) na obnovu Iraku. ČR tým chce v ďalších rokoch zabrániť migrácii Iračanov aj utečencov, ktorí žijú v susednej Sýrii, do Európy. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky cz.

 "Irak svojou veľkosťou, zložením obyvateľstva, polohou a ďalšími faktormi predstavuje jednu z kľúčových krajín regiónu a významný prvok tamojšej bezpečnostnej architektúry. Jeho ďalšia stabilizácia má preto zásadný vplyv na bezpečnosť Európy, a teda aj ČR," zdôvodňujú návrh na vytvorenie programu podpory českej účasti pri stabilizácii a rekonštrukcii tejto krajiny ministri zahraničných vecí, obrany a vnútra, ktorí návrh spoločne vláde predkladajú.

Česko v uplynulých troch rokoch poslalo na humanitárnu, rozvojovú, migračnú a bezpečnostnú pomoc už 150 miliónov korún (cca 5,8 milióna eur). Boli určené na zlepšenie situácie v utečeneckých táboroch, na zaistenie zdravotníckej starostlivosti, na výcvik a školenie ozbrojených síl i na program MEDEVAC.

Nových 180 miliónov by malo byť postupne na podobné účely čerpaných v rokoch 2019-21. Pre budúci rok ministerstvá peniaze na zahraničnú pomoc už majú vo svojich rozpočtoch. O financie na program musia požiadať pri príprave svojich rozpočtov na ďalšie roky. Program počíta okrem iného aj so zvýšením bezpečnostných opatrení českej ambasády v Bagdade - dostane pancierové vozidlo za zhruba 4,5 milióna korún (cca 176.000 eur) a vyšlú tam štyroch príslušníkov elitnej policajnej jednotky Útvaru rýchleho nasadenia.

Dokument pripomína, že za množstvom veľkých energetických projektov v Iraku stáli české firmy. Tieto projekty sú poznamenané nedostatkom údržby, prípadne sú poškodené vojenskými operáciami. O niektorých zákazkách na zlepšenie ich stavu sa už rokuje. Medzi ďalšími možnosťami je aj vybavenie veľkých irackých miest škodovkami ako taxíkmi. Rokuje sa aj o výstavbe dvoch kompletných cementární.

Na samotnú obranu a posilnenie vnútornej bezpečnosti bude v programe určených 57 miliónov (cca 2,2 milióna eur). Český obranný priemysel sa už podieľa na dodávkach materiálu ozbrojeným zložkám irackej centrálnej vlády, ako aj kurdským milíciám. "Česká republika sa v súčasnosti usiluje o podiel na vyzbrojovaní novobudovanej irackej armády. České bojové lietadlá L-159 patria k oporám irackého letectva. Otvorené možnosti sú aj v oblasti nesmrtiaceho vojenského materiálu," uvádza sa v dokumente, dodali Novinky cz.

Viac o téme: TaxiMigráciaŠkodaIrakBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu