Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obavy z raketového útoku Severnej Kórey: Havaj prvýkrát od čias studenej vojny sfunkční TOTO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

HONOLULU - Americký štát Havaj ako prvý opäť sfunkční systém varovania pred raketovým útokom, ktorého sirény neboli odskúšané od čias studenej vojny. Príčinou tohto rozhodnutia sú obavy z raketového útoku Severnej Kórey, informoval v pondelok britský denník The Independent.

Prvá skúška sirén sa uskutoční 1. decembra a bude sa konať raz za mesiac. Systém bude využívať existujúcu technológiu varovania miestnych obyvateľov pred prichádzajúcim hurikánom alebo vlnou cunami. Odborníci odhadujú, že severokórejská raketa by mohla doletieť na Havaj len za 20 minút, takže civilisti by mali veľmi málo času zareagovať.

Hoci Havaj a jeho 1,4 milióna obyvateľov chránia americké protiraketové systémy, jeho vedúci predstavitelia robia dodatočné opatrenia. Rozšírili napríklad vzdelávací program, v ktorom sa Havajčania naučia, ako reagovať na jadrový útok, a rady ako sa zachovať sú obsahom vysielania televíznych a rozhlasových staníc. Ľuďom sa okrem iného odporúča, aby sa skryli v betónovej budove a zobrali si dostatok jedla a vody na najmenej aspoň 48 hodín, ideálne na dva týždne.

Zodpovední sa domnievajú, že ak sa včas prijmú opatrenia, 80-90 percent populácie Havaja môže prežiť jadrový útok. Hoci Vern Miyagi, generálmajor na dôchodku a úradujúci riaditeľ Havajského úradu pre mimoriadne situácie (HEMA), považuje jadrový útok za nepravdepodobný, pre NBC News povedal, že Havaj je "pravdepodobný cieľ", pretože je bližšie k Severnej Kórei ako väčšina kontinentálnych Spojených štátov".

Miestni politici podľa neho nemôžu ignorovať skúšky severokórejských rakiet a jadrové testy. "Ľudia na Havaji potrebujú vedieť, ako sa na to pripravujeme," vyhlásil Miyagi. Odhodlanie Havajčanov nečakať so založenými rukami posilnilo zvýšenie napätia na Kórejskom polostrove po nástupe nového amerického prezidenta Donalda Trumpa k moci v januári tohto roku. Ten nedávno v reakcii na vyhrážku komunistického štátu, že zasiahne raketou územie USA, sľúbil odvetu, "akú svet ešte nevidel".

Viac o téme: VarovanieRaketový útokHavaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu