Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová vníma nátlak Európy: Únia potrebuje stabilnú nemeckú vládu

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Konzervatívci v Nemecku potrebujú vytvoriť stabilnú vládu, aby mohli splniť "veľké očakávania" Európy. Podľa agentúry AP to v pondelok uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Dodala, že pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať v roku 2019, treba urobiť ešte kus práce a stabilná koalícia by Nemecku umožnila plne k tomu prispieť. Uviedla, že po nedávnom neúspechu sondážnych rokovaní s dvoma menšími stranami je odhodlaná pokročiť s počiatočnými rozhovormi so sociálnymi demokratmi o vytvorení koaličnej vlády. Dodala, že stabilita je jej prioritou.

Sondážne rokovania, ktoré mali vyústiť v rozhovory o vzniku tzv. jamajskej koalície CDU/CSU, liberálov z FDP a zelených, pred týždňom stroskotali.  Sociálni demokrati síce bezprostredne po parlamentných voľbách avizovali svoj odchod do opozície, teraz v piatok však oznámili, že sú otvorení rozhovorom so stranami únie CDU/CSU.

Agentúra DPA avizovala, že vo štvrtok sa uskutoční stretnutie Merkelovej, predsedu Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera a lídra sociálnych demokratov Martina Schulza s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Merkelová uviedla, že sa teší na rokovania so svojím súčasným koaličným partnerom SPD a vyjadrila nádej, že sa podarí vytvoriť stabilnú vládu.

Členka vedenia nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Julia Klöcknerová v pondelok vo vysielaní verejnoprávnej televízie ARD vyhlásila, že rozhovory kresťanských demokratov s ľavicovými sociálnymi demokratmi o vytvorení vládnej koalície sa pravdepodobne uskutočnia až na začiatku budúceho roka. Klöcknerová, ktorá je podpredsedníčkou CDU, uviedla, že "dôkladnosť je dôležitejšia než rýchlosť".

Viac o téme: KoalíciaAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu