Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Na obľúbenom ostrove uzavreli letisko a nariadili evakuáciu ľudí

Sopka Agung Zobraziť galériu (3)
Sopka Agung (Zdroj: SITA/AP)

DENPASAR - Vzhľadom na narastajúcu aktivitu sopky Agung na indonézskom ostrove Bali vyhlásili tamojšie úrady v pondelok ráno miestneho času najvyšší stupeň výstrahy a nariadili evakuáciu ľudí do vzdialenosti desiatich kilometrov.

Indonézsky úrad pre zmierňovanie následkov prírodných pohrôm súčasne oznámil, že medzinárodné letisko na ostrove Bali, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou, uzavreli na 24 hodín. Jeho opätovné otvorenie zvážia v utorok po posúdení situácie.

Sopka Agung vychrlila počas víkendu popol do výšky niekoľkých kilometrov, v dôsledku čoho museli v nedeľu zastaviť prevádzku menšieho medzinárodného letiska na susednom ostrove Lombok.

Predstaviteľ indonézskeho geologického úradu podľa agentúry AP uviedol, že výstrahu zvýšili na najvyššiu úroveň po tom, ako sa erupcie sopky zmenili na magmatické. Naďalej však neočakávajú veľký výbuch.

Sopka Agung
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vulkán Agung (3142 m) je najvyšším vrchom na Bali. V posledných dňoch tam seizmológovia zaznamenali otrasy, dym z krátera a ďalšie náznaky toho, že dochádza k stúpaniu magmy k zemskému povrchu. Posledný veľký výbuch tejto sopky nastal v roku 1963, keď prišlo o život približne 1100 ľudí.

Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.

Magma napĺňa kráter, možné sú ďalšie erupcie

Magma v kráteri sopky Agung na indonézskom ostrove Bali stúpa nahor a "určite sa preleje na svahy". Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na indonézsky úrad pre zmierňovanie následkov prírodných pohrôm. Podľa vulkanológov sa prítomnosť magmy niekedy odráža v stĺpe popola, na ktorom možno dokonca aj počas dňa vidieť červenooranžovú žiaru.

Hovorca úradu pre zmierňovanie následkov prírodných pohrôm Sutopo Purwo Nugroho povedal, že na základe informácií zo strediska, ktoré monitoruje činnosť sopky, existuje možnosť ešte väčších erupcií. Uviedol, že "od včerajška sa objavili erupcie, ktorých zvuk bolo počuť až do vzdialenosti 12 kilometrov".

Podľa Nugroha úrady reagujú na základe najhoršieho možného scenára, pretože vulkán Agung mal v minulosti veľmi intenzívne erupcie. Posledný veľký výbuch tejto sopky nastal v roku 1963, keď prišlo o život približne 1100 ľudí.

Sopka Agung
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: SopkaBaliAgung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu