Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O české prezidentské kreslo sa pobije deväť kandidátov: Zemanova petícia najviac pochybila

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR / Petr David Josek)

PRAHA - O Pražský hrad bude z pôvodne 20 kandidátov definitívne bojovať deväť mužov. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra. Medzi potvrdenými kandidátmi je súčasný prezident Miloš Zeman, producent Michal Horáček, bývalý šéf Akadémie vied ČR Jiří Drahoš či expremiér Mirek Topolánek. Zeman mal najviac chýb v petičných hárkoch a tak prišiel o najvyšší počet bodov. Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

"Dnes ráno sme vydali rozhodnutie a zaregistrovali sme deväť kandidátov," potvrdil námestník ministra vnútra Petr Mlsna. Do januárových prezidentských volieb, druhých priamych v Česku, sa teda definitívne zapojí deväť známych kandidátov.

Občianskymi kandidátmi s najmenej 50.000 deklarovanými podpismi občanov sú Miloš Zeman, Michal Horáček a Jiří Drahoš. Najviac, 141.000 podpisov získal Drahoš. Zemanovi ministerstvo uznalo približne 104.000 a Horáčkovi necelých 87.000 podpisov.

Najväčšiu chybovosť podpisov zistili v Zemanovej petícii. V prvých odobratých vzorkách našli úradníci chyby pri takmer 8,3 percenta podpisov, v druhej vzorke necelých 7,7 percenta. Z petície bol preto súčasnému prezidentovi odpočítaný priemer oboch čísel. Horáček mal chybovosť necelé tri percentá a Drahoš 2,6 percenta. U nich preto ministerstvo odobralo iba jednu vzorku a z odovzdaných podpisov odpočítalo zistené chyby.

Podporu senátorov si zaistil lekár Marek Hilšer, bývalý diplomat Pavel Fischer aj expremiér Mirek Topolánek. Podpisy 20 poslancov zase zozbierali bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu ČR Jiří Hynek (za politickú stranu Realisti), ako aj hudobník a šéf strany Rozumní Petr Hannig.

Medzi 11 odmietnutých kandidátov patrí napríklad Josef Toman, Terezie Holovská alebo Roman Hladík, informoval v piatok portál Novinky.cz. Odmietnutí kandidáti sa budú môcť odvolať na Najvyššom správnom súde do polovice budúceho týždňa. Urobí tak Josef Toman - tvrdí, že na ministerstvo vnútra poslal poštou hárky s takmer 75.000 podpismi občanov. Ministerstvo však uviedlo, že od neho dostalo len 11 podpisov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu