Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Puč na Ukrajine: Spor v separatistickom Luhansku, oblasť obsadili vojaci

V Luhansku prebieha boj o moc. Zobraziť galériu (10)
V Luhansku prebieha boj o moc. (Zdroj: Twitter, youtube)

MOSKVA/LUHANSK - Na Ukrajine to opäť vrie. Obyvatelia Luhanska sa tento týždeň zobudili do desivého rána. Luhansk obsadili ozbrojení muži. Mesto na východe Ukrajiny sa stalo svedkom vojenského prevratu, za ktorým stojí boj o moc medzi zvrhnutým ministrom vnútra Igorom Kornetom a vodcom proruskej Luhanskej ľudovej republiky Igorom Plotnickým.

Vodca proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij obvinil bývalého ministra vnútra Igora Korneta, že sa snaží chopiť moci v republike silou. Uviedol to vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok odvysielala miestna televízia. Agentúra Ukrinform krátko na to informovala, že Plotnickij sa už v Luhansku nenachádza.

MIMORIADNE Puč na Ukrajine:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: YouTube)

Boje si vyžiadali obete

Päť ukrajinských vojakov prišlo za posledný deň o život v bojoch medzi armádou a proruskými separatistami v Luhanskej oblasti. Ďalší štyria vojaci utrpeli zranenia, uviedol dnes denník Ukrajinská pravda.

Podľa agentúry Unian prebiehali najťažšie boje od štvrtkového večera pri obci Krymske, zhruba 20 kilometrov východne od hlavného mesta Luhanska. Pri osemhodinových stretoch tu zomreli aj štyria separatisti, uviedla ukrajinská armáda. Rebeli ostreľovali pozície ukrajinských jednotiek z mínometov a ľahkých pechotných zbraní. Pod paľbou sa ocitli ukrajinskí vojaci aj v blízkosti Luhansku. Zhruba 20 mín vypustili separatisti z mínometov na pozície ukrajinskej armády aj v Doneckej oblasti. Najhoršie zasiahli boje región v okolí oblastnej metropoly Donecka.

Kolóna áut s Plotnickým opustila Luhansk 

Okolo 200 ozbrojencov obsadilo v stredu večer sídlo tamojšej generálnej prokuratúry, v ktorom zadržalo okolo dvoch desiatok osôb vrátane generálneho prokurátora LĽR Serhija Rachna. Napokon podľa niektorých zdrojov všetkých až na menovaného prepustili, podľa iných zdrojov je zadržiavaných viacero osôb. Informovali o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na spravodajský portál východoukrajinského mesta.

MIMORIADNE Puč na Ukrajine:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/OSCE)

Ako uviedol ukrajinský portál korrespondent.net s odvolaním sa na internetové vydanie ruského denníka Novaja gazeta, akciu realizovali príslušníci rezortu vnútra LĽR a ich kolegovia z útvaru osobitého určenia samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Aktuálna situácia na Ukrajine

MIMORIADNE Puč na Ukrajine:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter/UCMC)

Najvyšší predstaviteľ LĽR Igor Plotnickij s manželkou, svojimi politickými spolupracovníkmi a ochrankou bol nútený opustiť kanceláriu a uchýliť sa do suterénu, kde je spoločne s menovanými izolovaný. Ukrinform s odvolaním sa na ruský denník Novaja gazeta vo štvrtok informoval, že Luhansk opustila kolóna áut, v ktorej mal byť aj Plotnickij a rad jeho blízkych spolupracovníkov. 

MIMORIADNE Puč na Ukrajine:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/OSCE)

Luhansk ovládol zosadený minister

Plotnickij pritom ešte v stredu prostredníctvom videoposolstva ubezpečoval občanov LĽR, že republiku neopustil. "Nikdy som neodišiel a v najbližšej dobe sa ani nechystám. Každý obyvateľ, ktorý sa aspoň raz so mnou stretol na prechode, vie, že ako každý stojím vo fronte a prekračujem hranice ako všetci, a preto všetci vedia, kedy odchádzam a kedy prichádzam," vysvetlil.

Deň predtým Plotnickij hovoril o tom, že má situáciu pod kontrolou a konflikt čoskoro vyrieši, teraz sa z dostupných správ zdá, že Luhansk ovládol Kornet. Toho podporili aj ozbrojené zložky susedného samozvaného povstaleckého štátu - Doneckej ľudovej republiky. Včera v televíznom prejave vyzval na vyriešenie krízy diplomatickou cestou na základe práva. "Zdá sa, že u malého človeka sa prejavili veľké ambície," dodal Plotnickij na adresu svojho soka.

MIMORIADNE Puč na Ukrajine:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/OSCE)

Luhansk je pod kontrolou maskovaných ozbrojencov 

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí v oblasti dohliadajú na dodržiavanie prímeria, ohlásili, že časť mesta Luhansk je pod kontrolou neoznačených a maskovaných ozbrojencov, ktorí majú na rukách biele pásiky. V meste sú podľa OBSE tiež najmenej štyri obrnené transportéry, spozorované boli aj vojenské kolóny.

Ukrajina oznámila, že kvôli vyhrotenej situácii v Luhansku sprísnila dozor na demarkačnej línii. "Bezpečnostné opatrenia boli zvýšené, aby sme zabránili provokáciám," uviedla ukrajinská pohraničná služba s tým, že posilnené boli hliadky, ich technické vybavenie i nasadenie psov.

Moskva mlčí, médiá špekulujú

Ruské médiá špekulujú, že kríza v Luhansku vyústi v zjednotení oboch povstaleckých republík. O ich zlúčenie sa už proruskí povstalci v minulosti neúspešne pokúšali, nakoniec však k žiadnej dohode nedospeli. Ďalšie špekulácie médií hovoria o pozadí prevratu.

MIMORIADNE Puč na Ukrajine:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/OSCE)

Podľa ruských médií totiž prevrat dirigovali ľudia priamo napojení na vodcu doneckých separatistov Alexandra Zacharčenka. Ten v polovici júla vyhlásil na východe Ukrajiny nový štát Malorusko, v ktorom sa mali obe separatistické republiky zjednotiť. Hlavným mestom sa mal v tomto prípade stať Doneck, ale luhanskí povstalci vtedy túto iniciatívu odmietli.

"Pokiaľ sa Plotnickij nedokáže dohodnúť so svojimi patrónmi v Rusku a nevráti sa, tak sa dá povedať, že sa Doneck a Luhansk môžu čoskoro zjednotiť do jedného separatistického teritória. Z hľadiska zníženia zásobovania a financovania by to pre Moskvu bol úplne rozumný a logický krok," myslí si ruský novinár Pavel Kanygin, ktorý sleduje situáciu z Luhanska.

MIMORIADNE Puč na Ukrajine:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: YouTube)

Kremeľ sa k situácii zatiaľ nevyjadril. Putinov hovorca Dmitrij Peskov iba uviedol, že Moskva udalosti v Luhansku sleduje a vie, aké sily za eskaláciou situácie stoja, píše server newsru.com. Ruský web RBK s odkazom na svoje zdroje z okolia ruského zvláštneho splnomocnenca pre Ukrajinu Vladislava Surkova uvádza, že Kremeľ v Luhanskej dráme stojí na strane Korneta. Plotnickij však ešte údajne definitívne nepadol a mal by údajne dostať ešte jednu šancu.

Korneta odvolali, začal sa puč

Podľa viacerých expertov spor o moc, ktorý sa odohráva v LĽR, je dôsledkom súperenia rôznych nátlakových skupín kontrolovaných Ruskom. Konflikt vypukol začiatkom týždňa, keď Plotnickij odvolal začiatkom týždňa Korneta z funkcie ministra vnútra LĽR. Dobrovoľný odchod však odmietol a do Luhanska povolal svojich ozbrojencov, ktorí obsadili centrum mesta. Kornet akciu označuje za ťaženie proti ukrajinským diverzantom, naopak Plotnickij ju považuje za puč. Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin usúdil, že v Luhansku ide nielen o vybavovanie účtov medzi bandami separatistov, ale aj o súperenie jednotlivých ruských tajných služieb.

V reakcii na to desiatky ozbrojencov verných Kornetovi obkľúčili v Luhansku niektoré administratívne budovy. Kornet v stredu zverejnil svoje videoposolstvo, v ktorom uviedol, že vysokopostavení predstavitelia LĽR, vrátane najbližších spolupracovníkov Plotnického, sú "agentúrou ukrajinských tajných služieb". Potvrdil tiež správy, že mu pomoc poskytli doneckí rebeli.

Boje na východe Ukrajiny prepukli pred tromi rokmi, keď proruskí radikáli vyhlásili samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku. Podľa Kyjeva poskytuje okrem iného vojenskú podporu separatistom Rusko, to však Moskva trvale odmieta. Násilie sa zatiaľ od roku 2014 vyžiadalo na 10 000 životov.

Súčasná situácia v Luhansku, ako už skôr uviedla tlačová agentúra DPA, však nijako nesúvisí s ozbrojeným konfliktom, ktorý v Donbase vypukol v roku 2014. Proruské sily v Donbase vtedy odmietli podporiť novú, prozápadne orientovanú ukrajinskú vládu a vyhlásili na svojom území samostatné ľudové republiky - jednu v okolí mesta Luhansk, druhú v oblasti Donecka. Miestni obyvatelia informovali o ozbrojených mužoch bez označenia, ktorí od utorka rána blokovali prístupové komunikácie do centra mesta. Podľa agentúry UNIAN boli neznámi muži vyzbrojení granátometmi a disponovali aj obrnenými transportérmi.

 

Viac o téme: RuskoLuhanskIgor PlotnickijUkajinaVojenský pučIgor Kornet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu