Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rozprávková ponuka: Ak sa presťahujete do tohto raja, ešte vám zaplatia! Stačí splniť toto

Albinen Zobraziť galériu (3)
Albinen (Zdroj: Profimedia)

ALBINEN - Albinen vo švajčiarskom kantóne Valais je jednou z mnohých malých švajčiarskych horských obcí, ktoré sú ohrozené vymieraním, pretože stále väčší počet obyvateľov sa sťahuje z vidieka do mesta. Jej starosta Beat Jost sa však rozhodol podniknúť proti tomuto trendu radikálny krok. Prisťahovalcom chcú platiť.

Veľké POROVNANIE Čechov a Slovákov od rozdelenia: Visí nad nami hrozivá prognóza

Albinen, nachádzajúci sa v prekrásnom údolí v nadmorskej výške 1300 metrov, je typickou horskou dedinou s vlastným kostolom a tradičnou architektúrou Valaisu, ktorú vidno na mnohých z chatiek.

Podľa starostu Beata Josta je obec charakteristická tichou atmosférou, fenomenálnymi výhľadmi, skvelou kvalitou ovzdušia a veľkým počtom slnečných hodín počas celého roka.

Hoci je vzdialená iba 6,5 kilometra od kúpeľného mesta Leukerbad a hlavného mesta kantónu Sionu, obyvatelia odchádzajú preč kvôli nedostatku pracovných miest. V posledných rokoch sa odsťahovali tri rodiny s ôsmimi deťmi, čo donútilo obec zavrieť vlastnú školu.

Rozprávková ponuka: Ak sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

V súčasnosti zostáva v Albinene len 240 ľudí, medzi nimi aj sedem detí, ktoré musia ísť do školy autobusom do blízkych miest. Aby starosta zvrátil tento nepriaznivý trend, hľadá ľudí mladších ako 45 rokov, aby sa presťahovali do jedného z mnohých domov alebo si kúpili pozemok na vybudovanie vlastného domu.

Skupina mladých občanov v auguste dokonca podala petíciu, podpísanú viac ako polovicou oprávnených voličov, a požiadala obec, aby ponúkla peňažnú motiváciu tým, ktorí sa sem presťahujú.

Na základe tejto iniciatívy bude obecná rada 30. novembra hlasovať o peňažných výhodách určených pre osoby mladšie ako 45 rokov, ktoré chcú stavať, kúpiť alebo renovovať dom v dedine.

Ak tento plán schvália, každý dospelý vo veku do 45 rokov dostane 25 000 švajčiarskych frankov (cca 21 500 eur), pričom obec zaplatí aj za každé dieťa 10 000 švajčiarskych frankov (zhruba 8 600 eur). Znamená to, že pár s dvoma deťmi dostane 70 000 švajčiarskych frankov (okolo 60-tisíc eur).

Rozprávková ponuka: Ak sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Existujú však niektoré pravidlá, ktoré musia ľudia dodržiavať, aby dostali dotáciu. Vyradené sú z nej druhé domy aj veľké obytné komplexy investorských skupín. Každý, kto sa odsťahuje skôr, ako po desiatich rokov od začatia stavby alebo kúpy domu, musí peniaze vrátiť.

Vymieranie horských dedín vo Švajčiarsku nie je len problémom Albinenu, aj mnoho ďalších sa snaží nájsť riešenie, ako prilákať nových obyvateľov. Beat Jost si je však istý, že ich iniciatíva je tá správna a že ju obecná rada prijme.

Celá komunita by tak mala prospech z dodatočných daní, dedinský obchod by získal viac zákazníkov, vďaka stavebným zmluvám by vzrástol aj miestny priemysel a viac mladých ľudí by sa zapájalo do tradičného dedinského života. Vrchol všetkého by bol, keby mohli znovu otvoriť školu.

Viac o téme: ŠvajčiarskoDedinaPonukaVymieranieAlbinen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu