Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pokladníkovi z Merkelovej strany horí za ušami: Na špinavých daroch si mal pekne prilepšiť

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Poslanci nemeckého parlamentu zbavili imunity zákonodarcu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, niekdajšieho pokladníka jednej z krajinských organizácií strany a štátneho tajomníka v rezorte pôdohospodárstva Petera Blesera.

Informovali o tom v stredu zhodne mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung, ako aj Západonemecký rozhlas (WDR) a Severonemecký rozhlas (NDR). Prokuratúra v Koblenzi vyšetruje poslanca pre podozrenie zo sprenevery.

Za kauzou stojí aféra okolo utajených príspevkov agenta tajných služieb Wernera Maussa krajinskej organizácii CDU v Porýní-Falcku. Bleser bol po roky pokladníkom tejto organizácie CDU, preto sa ocitol v hľadáčiku orgánov činných v trestnom konaní. Poslanec mal prijať od spomínanej osoby v období rokov 2004 alebo 2005-2015 celkove šesť darov v celkovej hodnote 56.000 eur.

Keď sa na škandál prišlo, CDU vrátila peniaze Spolkovému snemu a hradila aj pokutu za ilegálne financovanie strany vo výške 112.000 eur. Tým strane vznikla škoda, za ktorú by zodpovednosť mal niesť práve Bleser.

Generálneho tajomníka CDU Patricka Schneidera podľa jeho stredajšieho vyjadrenia podozrenie voči Bleserovi prekvapilo. Z jeho slov ďalej vyplýva, že strana je zainteresovaná na vecnom objasnení vyšetrovania zo strany prokuratúry a je pripravená na spoluprácu v plnom rozsahu. Vyšetrovatelia v súvislosti s prípadom prehľadali v stredu celoštátnu centrálu CDU v Berlíne i krajinskú v Mainzi.

Viac o téme: KorupciaPokladníkAngela MerkelováCDUPeter Bleser
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu