Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kríza na Kórejskom polostrove: Čína žiada obnovenie rokovaní s KĽDR

Si Ťin-pching
Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/Fred Dufour/Pool Photo via AP)

PEKING - Čína vyzvala v utorok krajiny zapojené do riešenia krízy na Kórejskom polostrove na obnovenie rokovaní s tým, že problémy by sa mali riešiť dialógom.

"Dúfame, že všetky relevantné strany budú schopné urobiť viac pre zmiernenie situácie ... pre obnovenie rokovaní a vyriešenie problémov na Kórejskom polostrove prostredníctvom dialógu a konzultácií," uviedol podľa agentúra DPA hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang.

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že USA umiestňujú "vražedný režim" Severnej Kórey na americkú čiernu listinu štátov podporujúcich terorizmus. K takémuto označeniu malo dôjsť podľa Trumpa už dávno a prisľúbil novú vlnu sankcií s cieľom vyvinúť na Severnú Kóreu maximálny tlak, aby sa vzdala vývoja jadrových zbraní.

Severná Kórea sa zaradí na zoznam štátov podporujúcich terorizmus k Iránu, Sudánu a Sýrii. KĽDR sa tak opäť ocitla na zozname, z ktorého bola vyňatá v roku 2008 v úsilí zachrániť medzinárodné rozhovory zamerané na zastavenie severokórejského programu vývoja jadrových zbraní. Rozhovory však čoskoro nato stroskotali. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol, že označenie KĽDR za štát podporujúci terorizmus je "veľmi symbolický krok" s obmedzeným praktickým účinkom.

Viac o téme: ČínaKórejský polostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu