Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pátracie zložky zachytili zvuk: Nie je z nezvestnej ponorky, oznámil hovorca argentínskej armády

(Zdroj: SITA/AP Photo/Marina Devo)

BUENOS AIRES - Zvuk, ktorý v pondelok zachytili dve lode argentínskeho vojenského námorníctva, nepochádza z nezvestnej ponorky ARA San Juan. Oznámil to v pondelok jeho hovorca Enrique Balbi.

Išlo o nepretržitý zvuk, ktorý bol zaznamenaný 360 kilometrov východne od patagónskeho polostrova Valdés v hĺbke približne 200 metrov. Jeho zdroj ležal na trase, ktorou sa ponorka so 44 osobami na palube vracala z námornej základne pri meste Ushuaia do svojho domovského prístavu Mar del Plata, keď sa s ňou prerušilo spojenie, uviedla agentúra DPA.

Do oblasti bolo vyslané americké prieskumné lietadlo Boeing P-8, ktoré zvuk zaznamenalo a pomocou špeciálneho softvéru sa pokúsilo identifikovať jeho pôvod. Podľa Balbiho však odborníci dospeli k záveru, že zvuk pravdepodobne pochádza z "biologického" zdroja a nevydáva ho uväznená posádka údermi na trup ponorky, ako to tvrdili niektoré médiá.

Kontakt so 65-metrovou dieselelektrickou ponorkou nemeckej výroby sa prerušil 15. novembra, keď sa nachádzala v zálive San Jorge. Ponorka je v službách argentínskeho námorníctva od roku 1985. Od roku 2007 sa podrobovala generálnej revízii, ktorá bola z dôvodu rozpočtových škrtov ukončená až v roku 2014.

Po ponorke naďalej pátrajú posádky 16 lodí a desiatich lietadiel zo siedmich štátov. Hľadanie doteraz sťažovali vysoké vlny a silný vietor. Počasie sa má v utorok zlepšiť, čo by zvýšilo efektívnosť echolokácie.

Viac o téme: Ponorka ARA San Juan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu