Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Macron začal sériu dôležitých konzultácií: Rozhoduje sa o budúcnosti EÚ

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Julien de Rosa/Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron začal v pondelok sériu stretnutí so zástupcami francúzskych politických strán a predsedami oboch komôr parlamentu, aby sa s nimi poradil o európskej politike a budúcnosti EÚ.

Podľa denníka Le Monde Macron chce na rokovaniach získať podporu pre svoj návrh, aby Francúzsko bolo vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019 opäť jedným volebným obvodom - od roku 2004 je totiž rozdelené na osem veľkých volebných obvodov. 

Nedeľník Le Journal du Dimanche (JDD) vo svojom poslednom vydaní napísal, že väčšina francúzskej politickej elity je za návrat k jednému spoločnému obvodu. Jedinou stranou, ktorá je proti, sú Republikáni (LR).   

Médiá pripomínajú, že tento volebný systém by vo voľbách do Európskeho parlamentu favorizoval Macronom založenú stranu Republika v pohybe (LREM), ktorá z Európy urobila jednu z hlavných tém svojej predvolebnej kampane a ktorá zatiaľ nemá dostatočne rozvinuté stranícke štruktúry v regiónoch. Podľa denníka Le Monde by voľby do europarlamentu boli pre Macronom založenú stranu veľkým testom jej popularity u voličov. Práve vzhľadom na svoju silu v regiónoch tento Macronov návrh odmietajú Republikáni.   

Francúzsky prezident avizoval, že chce s lídrami francúzskych politických strán hovoriť aj o spoločnom návrhu trojice ministrov pre európske záležitosti - Francúzska, Talianska a Španielska. Tí navrhli, aby sa časť zo 73 mandátov v europarlamente, patriacich teraz Británii, vo voľbách do EP obsadzovala kandidátmi zvolenými z "paneurópskej" kandidátskej listiny.

Kým francúzske vedenie túto myšlienku jednoznačne podporuje, opozičná LR je proti. Podľa nej by paneurópska kandidátska listina mala zmysel jedine za predpokladu, že EÚ by bola federálna. Generálny tajomník LR Bernard Accoyer vo vyhlásení zverejnenom po rokovaní s Macronom uviedol, že realizácia tohto zámeru by viedla k vzniku priepasti medzi občanmi a ich volenými zástupcami.

Podľa agentúry DPA Macron chce s francúzskymi politickými lídrami hovoriť aj o návrhu vytvoriť občianske konventy, v rámci ktorých by občania EÚ mohli diskutovať o budúcej podobe EÚ.     

Agentúra Reuters v svojej správe upozornila, že Macron začala sériu svojich konzultácií s lídrami francúzskych politických strán len niekoľko hodín po tom, ako v Nemecku stroskotali tzv. sondážne rokovania o vytvorení novej vládnej koalície, čo by mohlo mať negatívny vplyv na ambiciózny plán Paríža ohľadom budúcnosti EÚ.    

Viac o téme: Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu