Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Americkí vojaci nesmú v Japonsku piť alkohol: Dôvodom je tragický incident

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - Americké ozbrojené sily zakázali všetkým svojim vyslaným vojakom v Japonsku pitie alkoholu. Stalo sa tak po tom, čo v nedeľu ráno jeden z vojakov na ostrove Okinava spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu, pri ktorej zomrel japonský civilista. Po incidente armáda prostredníctvom stanoviska uviedla, že faktorom v incidente "mohol byť alkohol".

Spolu so zákazom alkoholu tiež armáda nariadila všetkým jednotkám v Japonsku povinný výcvik o zodpovednom užívaní alkoholu, riadení rizík a vhodnom správaní sa. Vojaci na Okinave zároveň dostali zákaz odchádzať zo svojich základní a bydlísk, informuje spravodajský portál BBC.

Ozbrojené sily USA majú na ostrove viac ako polovicu zo svojich vyslaných vojakov v Japonsku, je ich tam zhruba 26-tisíc. Ich prítomnosť, ktorá sa stretáva s nevôľou tamojších obyvateľov, je kľúčovou časťou americko-japonskej bezpečnostnej aliancie. Kompetentní plánujú vojakov premiestniť do menej obývaných častí ostrova.

Obyvatelia Okinavy však chcú, aby z ostrova odišli nastálo, pričom argumentujú zločinmi, ktoré údajne vojaci spáchali. Odpor voči Američanom na ostrove vzrástol po tom, ako v roku 1995 skupina vojakov znásilnila 12-ročné dievča a vlani zomrela rukou bývalého člena námorníctva mladá žena. Posledný spomínaný incident viedol k dočasnému zákazu požívaniu alkoholu a zákazu vychádzania po polnoci.

Viac o téme: ArmádaUSAJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu