Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Exminister šokuje: Rusko už nemá peniaze na dôchodky

Ruský prezident, Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident, Vladimir Putin (Zdroj: TASR AP, TASR Radovan Stoklasa )

RUSKO – Naši východní susedia síce odchádzajú do dôchodku ako prví, ale ich dôchodky sú najnižšie. Bývalý ruský vicepremiér a minister financií informovali verejnosť o tom, že Rusko nemá dostatok financií na vyplácanie dôchodkov.

Alexej Kudrin, bývalý ruský vicepremiér a bývalý minister financií v reportáži pre ruský denník Argumenty a fakty uviedol skutočnosť, že Rusko má v štátnom rozpočte veľký nedostatok. Chýbajú financie na vyplácanie dôchodkov.

Je všeobecne známe, že ruské dôchodky majú najnižšiu hodnotu z celej Európy. Priemerný ruský dôchodok sa pohybuje okolo 12,4 tisíc rubľov, čo je približne 180 eur.  

Ruskí dôchodcovia nemajú z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR AP, TASR Radovan Stoklasa )

Veľmi nízky dôchodok má však jednu výhodu, Rusi môžu do dôchodku odísť skôr. Hranica pre ženy je od 55 rokov a pre mužov od 60 rokov.

Rusko  za uplynulých sedem rokov eviduje na dôchodky zvýšené výdavky až o 2,5 bilióna rubľov, v prepočte je to približne 39 miliárd eur. V priemere táto suma predstavuje 3% hrubého domáceho produktu. Ruský prezident, Vladimir Putin však situáciu nerieši, pretože v ruských dôchodcoch vidí potenciálnych  voličov.

39 miliárd eur je suma, ktorú krajina vynakladá na iné výdavky. „Na to, aby sme mohli vyplatiť súčasné dôchodky, musíme zastaviť investície do školstva, zdravotníctva, nových dopravných spojov a investície do budúcnosti našich detí,“ skonštatoval Alexej Kudrin.

Ruskí dôchodcovia nemajú z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR AP, TASR Radovan Stoklasa )

Z celkového počtu ruského obyvateľstva je medzi 146,4 miliónmi Rusov 45,7 milióna dôchodcov. Toto číslo narastá z roka na rok. V porovnaní so situáciu spred šiestich rokoch, dôchodcov bolo menej až o 4 milióny. Ruské dôchodky začali strácať na hodnote posledné dva roky, informoval ruský denník Rzeczpospolita.

V predchádzajúcom roku, ruská vláda prvý krát formou jednorazového poplatku vyplatila občanom všetky dôchodky. Poplatok bol vo výške 5 tisíc rubľov, v prepočte zhruba 71 eur. Vláda ďalej prejednáva, že na margo dôchodcov obmedzí príjem ľudí, ktorí si privyrábajú bokom. Vláda však odmieta navýšiť vekovú hranicu odchodu do dôchodku. 

Viac o téme: Ruský dôchodokRusko nemá peniaze na dôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu