Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mugabemu uplynula konečná lehota na odstúpenie, nasleduje impeachment

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi, Ben Curtis)

HARARE - Konečný termín, stanovený vládnou stranou v Zimbabwe, aby prezident Robert Mugabe odstúpil, lebo inak bude čeliť impeachmentu, v pondelok napoludnie miestneho času uplynul. Informovala o tom agentúra AP.

Mugabe (93) predniesol už v nedeľu večer prejav k národu, odvysielaný naživo v televízii, v ktorom odmietol rezignovať. Vládna strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) ho predtým odvolala z funkcie svojho predsedu, ale Mugabe v prejave tvrdil, že bude predsedať budúcomesačnému zjazdu ZANU-PF. 

Strana dala Mugabemu v nedeľu 24 hodín na rezignáciu a pohrozila, že inak bude proti nemu začatý proces impeachmentu (obžaloby a odvolania). Aktivisti a vplyvný zväz vojnových veteránov sa zaviazali, že budú organizovať ďalšie protesty, aby vyvíjali tlak na najstaršieho prezidenta na svete, nech odstúpi.

Mugabe vládne v Zimbabwe už takmer 40 rokov a po minulotýždňovom prevzatí moci armádou je v domácom väzení. Americká spravodajská televízia CNN však priniesla v pondelok správu, že Mugabe súhlasil s odstúpením za podmienok, ktoré mu ponúkli generáli, a začalo sa pracovať na znení oficiálneho listu pre predsedu parlamentu.

Zdroj pre CNN uviedol, že generáli vyhoveli mnohým Mugabeho požiadavkám vrátane úplnej imunity preňho a jeho manželku Grace, ako aj možnosti ponechať si súkromný majetok. Odstúpenie sa môže oficiálne uskutočniť až vtedy, keď bude predsedovi parlamentu zaslaný uvedený list, dodal zdroj.

Viac o téme: ZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu